Якщо в інших регіонах України січень та лютий «позначилися» морозами та сніговими заметами, то в степовій Таврії сніжок лише трохи присипав спраглі впродовж тривалої осінньої посухи поля. І цього недостатньо, аби гарантувати гарний врожай зернових улітку.

«Січень був досить теплим, і в ньому знайшлося достатньо «вікон», аби підживити селітрою і карбамідом посіви озимих пшениці та ячменю на трьох тисячах гектарів. Зараз вносимо добрива на ріпаку, — розповів директор дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район), кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов. — Тривожить, що снігом землю тільки притрусило. В нас випало лише півтора-два міліметри опадів, а для нормального зволоження метрового шару ґрунту їх потрібно від 20 до 44 міліметрів».

Землі «Асканійського», на жаль, не виняток. На Херсонщині практично всюди снігу випадало обмаль — натомість лише подекуди йшли тривалі дощі. Але й вони недобір вологи компенсували тільки частково, зазначає директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член-кореспондент НААН України Раїса Вожегова.

«Моніторинг посівів озимих показує, що повсюдно в регіоні вони в хорошому стані, — наголосила Раїса Вожегова. — Та й дощі, й сніг додали в ґрунті вологи тільки на третину від норми. Залишається сподіватися на опади впродовж лютого та на початку весни».

Херсонська область.