Його автором став доповідач ЄП з питань України, німецький депутат від Європейської народної партії Міхаель Ґалер. Хоча на момент верстки номера результати ще не були офіційно оголошені, документ, швидше за все, буде схвалено, адже в цьому питанні значно важливішими були дебати щодо звіту, які передували складній процедурі голосування. Саме під час обговорення європарламентарії висловили ключові аспекти бачення майбутнього відносин між Києвом та Брюсселем. Важливо й те, що документ ухвалено Європарламентом напередодні засідання Ради асоціації Україна — Європейський Союз, яке відбудеться сьогодні.

Підсумовуючи дебати, можна сказати, що більшість євродепутатів вважає Угоду про асоціацію найбільш ефективним на сьогодні інструментом євроінтеграції України. І хоча виконання Києвом деяких пунктів Угоди викликає у Брюсселя серйозні запитання, ЄС продовжуватиме надавати їй широку фінансову, технічну та експертну підтримку.

Серед позитивних результатів, до яких привела Угода, євродепутати відзначали зростання двосторонньої торгівлі та успішне втілення реформ в Україні, зокрема, децентралізації, банківської та земельної.

Проте під час обговорення в Європарламенті чи не кожен промовець висловлював занепокоєння ситуацією, що склалася після резонансного рішення Конституційного Суду України (КСУ) про визнання неконституційними деяких положень антикорупційного законодавства. «Ми дуже стурбовані ризиками, які спричинило рішення КСУ, бо без успіху антикорупційної боротьби всі інші реформи опиняться під загрозою», — заявив хорватський депутат від Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Тоніно Піцула. Він закликав Верховну Раду терміново ухвалити додаткове законодавство, яке захистить Україну від впливу внутрішніх та зовнішніх сил, які чинять супротив цій важливій реформі.

Серед інших зауважень на адресу української влади щодо виконання Угоди про асоціацію євродепутати говорили про необхідність більш суворо дотримуватися вимог ЄС у сфері безпечності харчових продуктів та торгівлі сільськогосподарською продукцією, а також подбати про створення передбачуваної регуляторної політики, повідомляє DW.

Водночас литовський євродепутат від Європейської народної партії Андрюс Кубілюс закликав «запропонувати нашим українським друзям чітке бачення європейської перспективи», незважаючи на пробуксовку деяких реформ. Він нагадав, що попри агресію Росії, яка триває, Україні за останні роки вдалося багато досягти. «Звичайно, в українських реформах є певні проблеми, особливо у судовій, але так само є проблеми і в політиці ЄС щодо країн «Східного партнерства», — заявив А. Кубілюс і наголосив, що «питання квот і мит — важливі, але ЄС має повернутися до мови політичних амбіцій».

Паралельно з дискусією у Європарламенті у Брюсселі відбулися переговори між Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. До слова, Угода про асоціацію теж стала основною темою розмови. Щоправда, Д. Шмигаль та Ш. Мішель більше сфокусувалися на тому, аби звірити годинники перед засіданням Ради асоціації, котре, як ми вже згадували, заплановане на сьогодні.

Зокрема, Денис Шмигаль підкреслив, що одним із першочергових пріоритетів України є початок діалогу з оновлення параметрів Поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. «Це сприятиме подальшому розвитку двосторонньої торгівлі, а також посилить секторальні положення Угоди», — сказав Прем’єр-міністр.

Під час зустрічі Прем’єр-міністр також висловив вдячність Європейському Союзу за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України та за послідовну політику санкцій проти Російської Федерації.

Вл. інф.