25 лютого 2021-го виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки — видатної української письменниці, поетеси та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури, вплив якої на українську культуру і літературу важко переоцінити.

Торік у листопаді в рамках 40-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО за участі 193 держав — членів ООН було ухвалено внести ювілейну дату до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО на 2020—2021 роки. Як повідомила прес-служба МЗС, особливо сприяли ухваленню такого рішення Німеччина та Грузія.

Днями з нагоди ювілею на сайті ЮНЕСКО опубліковано статтю, присвячену життю і творчості Лесі Українки. Публікація знайомить світову спільноту з її постаттю і звертає увагу на те, що українська письменниця все своє життя сповідувала такі цінності, як толерантність, мир, гендерна та етнічна рівність, а також важливість інклюзії, і залишила по собі величезну літературну спадщину, що глибоко впливає на український та міжнародний культурний дискурс до сьогодні, йдеться у публікації.

До речі, цими днями не тільки в Україні, а й за її межами відбуваються наукові конференції та культурні заходи, присвячені цій видатній жінці. Так, приміром, Посольство України у Грузії повідомило, що за ініціативи дипмісії та Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин в межах проекту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі» 25-26 лютого уперше відбудеться Дипломатично-науковий марафон «Леся єднає світ!». Участь у ньому візьмуть закордонні дипустанови України, зарубіжне українство, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, студенти українських та зарубіжних вишів. Проведенню заходу сприяють Медіа-центр ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» та Фонд Ганса Зайделя в Україні.