Першого дня він відвідав Донбас, де відбулися перемовини з Президентом України Володимиром Зеленським, представниками операції Об’єднаних сил і Моніторингової місії ОБСЄ. Сьогодні у Києві заплановано зустрічі з представниками інституцій, які борються з корупцією, відвідання центру вакцинації.

Також Шарль Мішель візьме участь у заходах на Майдані Незалежності.

Україна стала третьою і останньою державою, яку відвідує Шарль Мішель під час турне країнами «Східного партнерства». Усі три держави об’єднує те, що протягом новітньої історії вони ставали об’єктом військової агресії з боку Росії, внаслідок чого, в тому числі, втрачали частини своїх територій.

До речі, саме вчора була 29-та річниця початку нині вже замороженого конфлікту в Молдові, який призвів до появи першої «сірої зони» в Європі — Придністровської Молдовської Республіки. Грузії випало стати об’єктом російської агресії кілька разів, що призвело до втрати Південної Осетії та Абхазії, що так само стали «сірими зонами» на Кавказі. Під час нападу на Україну Росія пішла далі і вперше оголосила про приєднання окупованого Криму до складу РФ. Українська особливість ще й у тому, що воєнна фаза конфлікту триває вже сім років.

Візит Шарля Мішеля відбувався на тлі кризи у відносинах між РФ та Європейським Союзом, викликаної отруєнням та арештом російського опозиціонера Олексія Навального, що загострилася після невдалого візиту до Москви високого представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля. Шарль Мішель запевнив керівництво і Молдови, і Грузії, і України в тому, що Європейський Союз є надійним партнером. Закликав до боротьби з корупцією, продовження реформ, пообіцяв підтримку в боротьбі з пандемією коронавірусу.

У Грузії Шарль Мішель побував на лінії розмежування з самопроголошеною республікою Південна Осетія, в селі Хурвалеті, розділеному колючим дротом. «Адміністративні кордони досі є суворою реальністю для громадян після війни 2008 року», — написав Шарль Мішель у Твіттері.

Візит в Україну гість розпочав з відвідання зони проведення операції Об’єднаних сил у Луганській області.