До «чорного списку» потрапили, зокрема, заступники міністра оборони Олексій Криворучко та Павло Попов, голова управління Кремля з внутрішньої політики Андрій Ярин, голова ФСБ Олександр Бортников, генпрокурор Ігор Краснов, перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко, глава Федеральної служби виконання покарань Олександр Калашников. «Будь-яке використання хімічної зброї — неприпустиме. Ми діємо разом із нашими партнерами у ЄС та Великій Британії у протидії вчинкам Росії та закликаємо звільнити Навального з в’язниці», — написав у Твіттері державний секретар США Ентоні Блінкен.

У Москві відреагували на санкції стосовно своїх високопосадовці різко і заявили, що США грають з вогнем. «Абсурдність торжествує, коли приводом для запровадження санкцій оголошують навмисно влаштовану провокацію з нібито «отруєнням» О. Навального якимись «бойовими хімікатами». Все це — лише привід для продовження неприкритого втручання у наші внутрішні справи. Миритися з цим ми не маємо наміру. Реагувати будемо, виходячи з принципу взаємності, не обов’язково симетрично», — йдеться в заяві МЗС РФ, розміщеній на сайті відомства. «Незалежно від американських «санкційних пристрастей» продовжимо послідовно і рішуче обстоювати національні інтереси, даючи відсіч будь-якій агресії. Закликаємо колег не грати з вогнем», — заявило МЗС РФ.

Того саме дня Брюссель також оголосив, про накладання санкцій на чотирьох російських співробітників правоохоронних органів. Офіційне рішення буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС найближчим часом. Таким чином Європейський Союз уперше задіє новий санкційний механізм за порушення прав людини, схвалений торік.

«Рішення ЄС вкотре демонструє, що захист прав людини залишається безумовним пріоритетом зовнішньої політики Євросоюзу, — відреагували в МЗС України. — Відзначаємо той факт, що новий санкційний режим запрацював у дуже стислі терміни. Він може стати додатковим ефективним інструментом для боротьби нашої держави з грубими порушеннями прав людини на тимчасово окупованих територіях України, відновлення її територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах».

У Києві розраховують, що новий санкційний режим ЄС також застосовуватимуть проти осіб, «винних в придушенні фундаментальних прав і свобод на території тимчасово окупованих Криму та Севастополя».