Про це йдеться в офіційному листі президента США американському Конгресу, оприлюдненому в середу, 3 березня, на сайті Білого дому. Джо Байден повідомив, що «направив до Федерального реєстру для публікації повідомлення, в якому зазначається, що надзвичайний указ, оголошений у розпорядженні 13660 від 6 березня 2014 року стосовно України, продовжить діяти і після 6 березня 2021 року».

«Дії та політика осіб, які підривають демократичні процеси й інституції в Україні: загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітету й територіальній цілісності; сприяють незаконному привласненню активів (України); крім того, дії і політика уряду РФ, в тому числі спроби анексії Криму та застосування сили в Україні, продовжують створювати надзвичайну загрозу для національної безпеки й зовнішньої політики США», — зазначається в листі Байдена.

Того саме дня державний секретар США Ентоні Блінкен оприлюднив нову стратегію зовнішньої політики Сполучених Штатів. Він заявив, що пріоритетом зовнішньої політики буде дипломатія, а не військові втручання. Водночас Блінкен зауважив: «Наша здатність бути ефективними дипломатами не останнім чином залежить від сили нашого війська».

Держсекретар також назвав вісім головних цілей нової адміністрації Білого дому, інформує «Голос Америки». Перша — подолати COVID-19 та посилити глобальну охорону здоров’я; друга — відвернути економічну кризу та побудувати стабільнішу та більш інклюзивну глобальну економіку; третя — оновити міць демократії в США, а відтак у світі; четверта — створити гуманну та ефективну систему імміграції; п’ята — пожвавити відносини із союзниками та партнерами; шоста — подолати кліматичну кризу та стимулювати використання «зеленої енергетики»; сьома — забезпечити лідерство США в сфері технологій; та насамкінець — вирішити «найбільше геополітичне випробування XXI століття» — відносини з Китаєм.

Однак Ентоні Блінкен зауважив, що озвучений перелік неповний. «У списку відсутні деякі важливі елементи. Це не означає, що вони для нас неважливі, чи що ми не будемо тяжко працювати над їх вирішенням. Я з нетерпінням чекаю, щоб викласти плани щодо інших критично важливих фрагментів нашої зовнішньої політики найближчим часом. Але ці пріоритети, про які я сьогодні згадав, найбільш термінові», — цитує Ентоні Блінкена «Голос Америки».