В інформації для ЗМІ заступник окружного прокурора в місті Перемишлі Беата Стажецка поінформувала, що на підставі проведеного дотепер слідчими обстеження місця аварії та транспортного засобу встановлено, що, за даними тахографа, вилученого слідством, автобус рухався зі швидкістю 96—97 км/год., але за чотири секунди до ДТП його швидкість різко знизилася до 45 км/год.

Хоча водій і їхав зі швидкістю, що дозволена для руху по автостраді, але вона була невідповідною для здійснення маневру (повороту праворуч), аби з’їхати з автостради до місця обслуговування пасажирів в Кашице, наголосила Б. Стажецка.

Водночас вона повідомила, що 48-річному водію громадянину України Володимирові К., який перебував за кермом на момент аварії, вже пред’явлено обвинувачення у ненавмисному спричиненні катастрофи в дорожньому русі, за яке, згідно з польським законодавством, загрожує до восьми років позбавлення волі.

Підозрюваний перебуває у лікарні, де й було проведено його перші допити. За даними прокуратури, водій твердить, що не пам’ятає обставин ДТП, відмовляється давати пояснення з огляду на поганий емоційний стан і обіцяє дати їх пізніше.

Також Володимир К. заявив, що не може висловити свого ставлення та оцінити пред’явленого йому обвинувачення. У зв’язку з цим прокуратура обрала для нього запобіжний захід у вигляді заборони виїзду з території Польщі (з вилученням закордонного паспорта) та перебування під постійним поліцейським наглядом. Другого водія — 35-річного громадянина України Степана К. було допитано як свідка.

На даному етапі слідства прокуратура відмовляється давати деталізовану інформацію. Однак стало достеменно відомо, що обидва водії були тверезими. Поліцейські експерти перевірили їхню кров також на предмет наявності слідів вживання наркотичних засобів — попередні дослідження нічого не виявили. Встановлено також, що впродовж останніх 2 годин 45 хвилин водії не змінювалися.

Нагадаємо, що трагічна ДТП за участі українського рейсового автобуса (Познань — Херсон) сталася за 30 кілометрів від польсько-українського кордону. Під час маневру — з’їзду з автостради до місця обслуговування пасажирів — автобус врізався в захисні бар’єри, які внаслідок цього потрапили під кузов автотранспортного засобу і саме на них він і перевернувся на правий бік та скотився по схилу в кювет.

В автобусі на момент ДТП перебувало 57 пасажирів, у тому числі, двоє водіїв. В результаті аварії на місці померли п’ять осіб, з яких вдалося ідентифікувати одного чоловіка та двох жінок, котрі мали при собі документи. Ще одна потерпіла на момент верстки номера перебувала в непритомному стані в реанімації лікарні в Перемишлі. З понад чотирьох десятків пасажирів, які дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, 24 після надання медичної допомоги та виписки з лікарень відправлено додатковим автобусом перевізника в Україну. В лікарнях перебувають ще 24 потерпілі пасажири, з них четверо — в тяжкому стані.