Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер та керівник офісів фонду на сході України Раміз Бехбудов провели в Краматорську робочу зустріч із головою Донецької облдержадміністрації Павлом Кириленком та представниками обласної влади.

Обговорення стосувалося питань поліпшення водозабезпечення Донецької області, діяльності новостворених ВЦА, забезпечення прав дітей, які проживають у «сірій зоні», на безпечну та якісну освіту. Впродовж діалогу було також підбито підсумки співпраці в 2020-му та визначені плани на 2021 рік.

На зустрічі йшлося, що від початку російської збройної агресії ЮНІСЕФ надає допомогу Україні й Донеччині, зокрема, забезпечуючи гуманітарні потреби дітей, підтримує область у справі поліпшення якості води. 

Дитячий фонд ООН не стоїть осторонь і тих потреб області, що виникли внаслідок пандемії COVID-19. Минулого року до медичних закладів Донеччини було передано понад 76 кисневих концентраторів, тисячу пульсоксиметрів, більше п’яти тисяч комплектів засобів індивідуального захисту, 65 одиниць комп’ютерної техніки та інших матеріалів і обладнання. Днями передано ще чотири кисневі концентратори для перинатального центру Краматорська.

За словами Лотти Сільвандер, на Донеччині здійснюється справді продуктивна співпраця з ЮНІСЕФ, особливо це стосується подолання викликів, що виникають унаслідок пандемії. Зокрема, в регіоні оперативно та вправно впроваджується система дистанційної освіти для дітей.

«Ми маємо спільне з представниками області розуміння, як створити безпечне середовище для дітей. Як поліпшити роботу в частині профілактики й протидії домашньому насильству. І я обіцяю від імені ЮНІСЕФ, що й кисневі концентратори, які ми постачили на Донеччину, далеко не останні»,  — сказала вона.

Очільник Донеччини Павло Кириленко поінформував Лотту Сільвандер про роботи з відновлення шкіл по всій області, в тому числі й у населених пунктах, наближених до лінії розмежування, — Желанному, Красногорівці, Авдіївці та інших. Крім того, завдяки фінансуванню з обласного бюджету на суму 2,4 млн гривень вдалося значно поліпшити ситуацію із наданням інтернет-послуг в освітніх закладах прифронтових територій — в Торецьку, Авдіївці, Миронівському, Новолуганському та інших населених пунктах.

Йшлося також про поліпшення водопостачання, і, за словами Раміза Бехбудова, минулого року ЮНІСЕФ спрямував близько 62 млн гривень у проекти, пов’язані з водозабезпеченням і дотриманням санітарно-гігієнічних умов на Донеччині. Цього року фінансування на зазначені потреби зросте до 102 млн гривень.