Таке рішення СКУ ухвалив уперше за понад 50-річну історію існування конгресу. ОУТЛ була однією з трьох складових організацій з Латвії.

У заяві, розміщеній на сайті СКУ, зазначається, що таке рішення було ухвалено за результатами тривалого моніторингу діяльності ОУТЛ, офіційного спілкування з його Проводом, консультацій з українцями в Латвії, обговорення питання на спеціальному засіданні Ради директорів 13 березня.

«На основі зібраної у відкритих джерелах інформації було встановлено, що члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію. Це включає пропагування різної антиукраїнської інформації у соціальних мережах; участь в акціях організацій, що керуються ідеологією «русского мира»; поширення дезінформації про війну на сході України та наклепів на владу України, яка начебто є «фашистською хунтою», що вбиває дітей; висловлювання, які дискредитують Революцію Гідності; просування ідеї про створення новоросійської республіки; ідеалізацію терористів та військових злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка; співпрацю з російськими пропагандистськими ЗМІ; підтримку проросійських радикальних груп у Латвії, які підривають її суверенітет; пропагування у Латвії забороненої радянської символіки та історії; участь провідників та представників ОУТЛ у заходах Посольства Російської Федерації в Латвії; проведення культурних заходів у закладах РФ та запрошення на них дипломатичних представників держави-агресора», — вказано в заяві СКУ.