На знімку: міністри закордонних справ України та Словенії Дмитро Кулеба та Анже Логар у Києві біля Михайлівського собору вшанували пам’ять Небесної Сотні та загиблих у війні на Донбасі.

Про це вчора в Києві на спільній прес-конференції з очільником МЗС Словенії Анже Логаром заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Словенія є послідовним другом України... Тому ми розраховуємо, що в дискусіях у ЄС, які відбуватимуться щодо майбутнього Європи, голос України буде почуто», — заявив Д. Кулеба. Глава МЗС додав, що Україна розраховує на підтримку Словенією європейської політики стосовно Росії, яка полягає в неможливості покращення відносин з РФ, доки вона не демонструє конструктивної поведінки.

«Нам відомо, що наприкінці березня в ЄС має відбутися дискусія щодо стратегії відносин з Російською Федерацією. Наразі принципово важливим є збереження п’яти фундаментальних принципів ставлення ЄС до Росії. Оскільки Росія не демонструє жодної конструктивності у своїй поведінці, то немає жодних передумов до повернення до формули «business as usual» («лише бізнес». — Ред.) з Росією. Ми розраховуємо на підтримку цієї політики з боку словенського головування.

Переглядати відносини з Росією в кращий бік можна лише після того, як сама Росія поводитиметься краще», — сказав Д. Кулеба.

Окремо Д. Кулеба подякував Словенії за важливий внесок, який вона робить у реформу децентралізації, та за допомогу в реабілітації українських дітей.

Він також зазначив, що на зустрічі обговорювали цьогорічний графік контактів між державами на всіх рівнях, зокрема на найвищому. Д. Кулеба підкреслив, що Україна та Словенія нинішнього року відзначають 30-річчя незалежності, повідомляє «Європейська правда».

«Тому я наголосив, що ми чекатимемо на високого гостя зі Словенії на святкуваннях з нагоди 30-річчя незалежності України та на інавгураційному саміті Кримської платформ», — сказав очільник вітчизняного МЗС.

Фото зі сторінки Дмитра Кулеби у Твіттері.