За допомогою великої команди місцевих фахівців і їхніх київських колег з Інституту серця від посмертного донора вони отримали серце, печінку та нирки.

Як розповіли «Голосу України» у лікарні, родичі 47-літнього пацієнта, в якого констатували смерть мозку, прийняли непросте, але одночасно мужнє рішення — дали згоду на посмертне донорство. І ця трансплантація стала єдиним шансом на порятунок одразу для чотирьох людей.

Як зазначає лікар-кардіохірург, професор, заслужений лікар України, директор Інституту серця Борис Тодуров, їм повідомили про те, що в лікарню необхідний донор серця. Через годину і двадцять хвилин зі своєї клініки медики приїхали на інший край Києва в аеропорт, чартерним рейсом за 40 хвилин прилетіли в Запоріжжя і хвилин за 15 уже були в лікарні. Працювати почали буквально «з коліс».

Нині 38-літній чоловік з новим серцем перебуває в реанімації лікарні, уже отямився. Станом на 18.00 вівторка трансплантація печінки та нирок тривала.

«За кожною трансплантацією завжди стоять чиїсь долі. У цьому разі чоловіка, який потребував пересадки серця. Коли заходимо в операційну, зосереджуємося на технічних деталях, але не забуваємо про те, що завжди, вийшовши з операційної, потрібно розповісти родичам про результат нашої роботи. Операції передувала хвилина мовчання, ми віддали данину поваги пацієнту, якому констатували смерть мозку, а також висловили величезну подяку його рідним за мужність і силу піти на такий крок. Сподіваюся, що докладені зусилля для порятунку чотирьох пацієнтів подарують їм нове життя», — наголошує ректор ЗМАПО, зав. кафедри госпітальної хірургії ЗДМУ, член-кореспондент НАН України, професор, д. мед. н. Олександр Никоненко.

Понад двадцять годин працювали над порятунком життів пацієнтів більш як п’ятдесят фахівців. У лікарні пишаються тим, що багаторічний досвід і професіоналізм їхніх фахівців дають можливість проводити такі масштабні операції на базі закладу.

Фото з відкритих джерел.