У документі йдеться, що РФ прагнула підірвати громадську довіру до процесу голосування та викликати сумніви в перемозі Джо Байдена навіть після закінчення виборів, однак, на відміну від 2016-го, не намагалася втрутитись у виборчу інфраструктуру через кібератаки.

Серед іншого, в документі йдеться, що крім Росії, у президентські вибори намагався втрутитись Іран — з метою зашкодити переобранню Дональда Трампа. Водночас, за оцінкою розвідки, з боку Китаю не було помічено жодних зловмисних дій стосовно впливу на вибори в США.

Розвідка США також наголосила, що немає жодних доказів того, що до втручання у вибори президента США міг бути причетний уряд України. «Кінець міфу про «втручання України у вибори». Розвідувальне співтовариство США не знайшло жодних ознак причетності українського уряду до підривних заходів проти США. Втручання здійснювала Росія, яка також прагнула зменшити підтримку України з боку США. Чергове гучне фіаско РФ», — так прокоментував звіт у Твіттері міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Однак, на жаль, частину цього звіту все ж присвячено Україні, а саме — скандалу з «плівками Деркача». На переконання розвідки, втручання у вибори США було затверджено безпосередньо Володимиром Путіним, повідомляє «Голос Америки». «Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача — українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний з російськими посадовцями і з російськими спецслужбами», — йдеться в документі.

Посадовці стверджують, що до цих дій була причетна російська розвідка, ЗМІ, мережі тролів, а також особи, пов’язані з Україною, — зокрема, народний депутат Андрій Деркач. Особливу увагу розвідка США звертає на розгортання медіакампанії щодо начебто корупційних зв’язків Джо Байдена та його сім’ї з Україною.

Натомість український депутат Андрій Деркач, Костянтин Килимник, який мав зв’язки із ФСБ, та їхні соратники намагались використати впливових людей в США і медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства, йдеться у звіті розвідки, повідомляє «Голос Америки».

Розвідка також згадує про документальний фільм, що транслювали в США. Ймовірно, ідеться про серію «документальних розслідувань» Руді Джуліані щодо начебто корупційних зв’язків Джо Байдена з Україною, яку було показано телеканалом One America News.

До речі

Наступного тижня США оголосять санкції, пов’язані з втручанням у свої вибори. Про це інформує CNN, посилаючись на трьох представників Державного департаменту США. Агентство зазначило: офіційні особи не повідомили жодних подробиць, пов’язаних з очікуваними санкціями, за винятком того, що вони будуть націлені на низку країн, зокрема, Росію, Китай та Іран.