Хоча Берездівську ОТГ, що на Хмельниччині, не назвеш однією з найбільших чи фінансово найпотужніших, і кожного разу їй доводиться розв’язувати чимало нагальних проблем, питання місцевих референдумів для неї зовсім не другорядне. Тут знають і розуміють, що насправді означають принципи вільного та демократичного розвитку для громади. Адже саме її мешканці одними з перших не тільки в області, а й у країні відгукнулись на ідеї децентралізації й створили свою ОТГ.

Крок був доволі ризикованим. Адже об’єднались два десятки сіл, основним багатством яких були хіба що землі та робочі руки місцевого населення. Але про зроблене не шкодують, бо тепер мають уже шестирічний досвід самоврядування в межах об’єднаної територіальної громади.

За цей час відчули переваги, а водночас стикнулись з новими проблемами. І ціла їх низка пов’язана з тим, що самостійно громада не може вирішити ті питання, які для неї є найактуальнішими. Через це і говорити про те, що реальні механізми народовладдя та впливу громади на прийняття державних рішень працюють сповна, поки що зарано. А тому цілком імовірно, що саме місцеві референдуми мають запустити їх.

Але закон про місцевий референдум має бути дуже добре продуманий і виважений, щоб думки й відповідні рішення громад не йшли врозріз із державним законодавством.

— Бо якщо кожна керуватиметься лише своїми бажаннями, не довго і до загального хаосу, — переконаний голова громади Віктор Васьківський. — Та водночас люди мають право не просто висловитись із приводу важливих для них проблем, а й сподіватись на їх розв’язання з боку центральної влади.

Як приклад, наводить історію про те, як сільська рада намагалась навести лад із земельними паями. Саме дослухаючись до думки громади, місцеві депутати прийняли рішення про те, щоб земельні наділи виділялись лише місцевим жителям. Наміри були хороші, і виходили насамперед із того, що саме ті, хто живе і працює на цій землі, мають право нею володіти. А віддавати землю заїжджим перекупникам — аж ніяк не в інтересах берездівчан.

Однак втілити у життя свої наміри не змогли, бо постанова сільради була скасована вищими державними органами як така, що не відповідає законодавству.

— Ми розуміємо, що повинні працювати і приймати рішення в межах державного законодавства, — продовжив Віктор Васьківський. — Однак і для нас важливо, щоб держава нас чула. Причому постійно і з найрізноманітніших питань. Можливо, саме запропонований проект закону посприяє цьому. Бо доволі часто трапляється так, що формально громади та місцева влада і мають чимало прав, але реалізувати їх доволі складно, а то й неможливо. Тому їм і потрібно мати змогу впливати на рішення як центральної, так і місцевої влади. Саме це і допоможе сформувати заможні і фінансово незалежні громади.

Такій як Берездівська ОТГ виживати дуже важко. Тепер тут лише згадують про те, як під час старту реформи децентралізації її доволі потужно фінансово підтримала держава. Але упродовж наступних чотирьох років така підтримка ставала дедалі меншою. А на п’ятий її не отримали взагалі. Тож тепер доводиться виживати лише за рахунок власного фінансового ресурсу. А він у сільської громади не такий уже й великий.

— Від початку року витягувати план з фінансових надходжень вдається переважно завдяки роботі місцевих фермерів, — розповів голова ОТГ. — Їхні податки і платежі становлять левову частку того, з чого потім живе громада. А от, приміром, із аграрними корпораціями, що працюють на орендованих землях, ситуація складніша. Їхні орендні платежі зовсім невеликі, а відсоток, що потрапляє до бюджету громади, — ще менший. Хоча, думається, прибутки, котрі отримують великі агрокомпанії, ніяк не менші від тих, що мають фермери. Місцева влада не просто це бачить, а й гостро відчуває на собі такий нерівномірний розподіл податково-фінансового навантаження на різні структури. Але вплинути на це не може ніяк. Розумію, що і під час референдумів цю проблему не розв’язати. Але шансів на те, що вона буде почута і взята до вирішення вищими державними і законодавчим органами, буде більше.

У Берездівській ОТГ, як і в інших, таких прикладів можуть навести чимало. Стосуються вони найрізноманітніших сфер життя. Приміром, одна з найболючіших для берездівчан тем — це розробка місцевих запасів граніту. Саме з цими покладами місцеве населення пов’язувало як своє майбутнє, так і розвиток громади. Адже це найпотужніший ресурс, яким вона володіє. Але сталося так, що земля належить ОТГ, корисні копалини, що в ній, — це власність народу, але скористатись усім цим люди не можуть, бо на перешкоді стають різноманітні бюрократичні та й законодавчі перешкоди.

— Мені доводилось знайомитись із діяльністю польських громад, — поділився враженнями керівник ОТГ. — Вони почуваються вільнішими у вирішенні багатьох фінансово-економічних питань. Хоча це зовсім не означає, що вони можуть працювати, порушуючи закон. Думаю, причина в тому, що держава, органи влади, законодавці просто краще чують їх. Тому і для нас це важливо.

А закон про місцевий референдум дасть людям змогу вирішувати важливі питання у своїх громадах.

Хмельницька область.