Його ескіз єврокомісар показав в ефірі французького телеканалу LCI.

«З того моменту, коли ми зможемо бути впевнені, що кожен європеєць, який бажає зробити щеплення, матиме рівний доступ до вакцини, буде добре, що ми зможемо мати механізм, сертифікат, який демонструє ваш стан здоров’я», — сказав він, тримаючи в руках зображення документа.

За словами єврокомісара, документ міститиме дату народження, номер паспорта, засвідчений QR-кодом, тип вакцини та інформацію про те, чи хворіла людина на коронавірус і, відповідно, про наявність антитіл.

Цей сертифікат можна буде завантажити на смартфон або надрукувати в паперовій версії.

Єврокомісар запевнив, що його використання залишатиметься «добровільним». «Якщо ви не хочете проходити вакцинацію, у вас його не буде», — попередив він.

За словами Бретона, для тих, хто не хоче бути вакцинованим, розглядається варіант масового розгортання швидких тестів, результати яких — негативні — будуть необхідні, наприклад, щоб сісти в літак чи відвідати якусь подію.

Нагадаємо, 17 березня Єврокомісія презентувала проект «цифрових зелених сертифікатів», які мають спростити вільне пересування у межах спільноти. 25 березня депутати Європейського парламенту прийняли рішення прискорити голосування щодо цієї пропозиції.