Її влаштували активісти громадської організації «Полтава Даун Синдром», яка об’єднує батьків «сонячних» дітей. А виконавцями цього благодійного проекту стали знані полтавські фотографи Ліна Денисенко та Володимир Грибов, котрі представили понад два десятки власних робіт. Фотомайстри зупинили миті, коли і діти, і їхні батьки по-справжньому щасливі.

За словами голови ГО «Полтава Даун Синдром» Марії Остоушко, організатори експозиції «хотіли показати, як це класно, коли дитина перебуває в родині». А не в спеціальному закладі, нехай навіть найкращому... Водночас проект покликаний привернути увагу земляків до «сонячних» дітей, які живуть поруч із ними. І яких не треба жаліти, соромитися чи боятися. Варто лише приймати і сприймати їх такими, якими вони є, поважати їхнє право бути в чомусь особливими, так само, як у чомусь особливий кожен із нас.

Та, звісно, усвідомлювати, що для адаптації в соціумі і таким дітям, і їхнім батькам доводиться докладати значно більше зусиль. Тож підтримка й допомога небайдужих ніколи не буває для них зайвою. На відкриття згаданої виставки прийшли студенти волонтерського загону «Єдність» Української медичної стоматологічної академії. Останні вже кілька років поспіль працюють із «сонячними» дітьми в реабілітаційних центрах, допомагають їм подолати шлях до своїх вершин під час розважальних і спортивних заходів.

Зрештою, підтримати «сонячних» дітей міг кожен охочий. Адже просто на виставці можна було придбати різнокольорові шкарпетки, які в усьому світі символізують нашу солідарність із людьми з синдромом Дауна.

Полтава.