На знімку: голова облради Олексій Петров (ліворуч) і Степан Шолтес обговорюють ідею створення музею.

До її реалізації долучився голова Закарпатської облради Олексій Петров. І разом із директором обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая Франциском Ерфаном та заступником директора облдепартаменту культури Миколою Кужельним оглянули майбутній будинок-музей.

Гостей зустрів син Золтана Шолтеса, народний художник України Степан Шолтес. Він розповідає, що цей дім у 1929 році для своєї сім’ї збудував професор Ужгородської гімназії Матей Ролейзек, який викладав образотворче мистецтво та геометрію. Потім віллу придбав адвокат Золтан Мошкович, від якого її купив Золтан Шолтес.

Майбутній музей містить чотири окремі зали, де окрім 40 робіт Золтана Шолтеса та полотен його сина Степана можна побачити чимало цінних старовинних речей і творів інших знаних художників.

Тут і портрет Золтана Шолтеса пензля його товариша Андрія Коцки.

Cтепан Золтанович каже, що ідея відкриття будинку-музею батька у нього назрівала давно, однак до справи перейшов після нещодавньої втрати дружини Світлани, коли у будинку лишився сам-один. Згодом продумав експозицію і подав заявку до художнього музею. Там разом із колегами підготували матеріали до департаменту культури ОДА. Якщо депутати облради підтримають ідею, має намір оселитися поруч у своєму садовому будиночку. Окремо слід звернути увагу і на вкрай незадовільний стан під’їзної дороги до майбутнього музею.

За задумом, після того, як депутати підтримають збільшення фінансування Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая, на ці додаткові кошти відкриють нову філію, до якої буде введено дві штатні одиниці персоналу.

Експозиційну площу художник має намір віддати в оренду за символічну ціну.

Обійстя Золтана Шолтеса, кажуть в облраді, може стати третім будинком-музеєм художників на Закарпатті після музеїв Андрія Коцки та Федора Манайла.

Довідково

Золтан Шолтес (1909—1990) — заслужений художник України, учень і товариш засновників закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая. Він створив чимало робіт, у яких відображено Закарпаття. Його твори експонувалися у багатьох країнах Європи і світу. Золтан Шолтес вважається одним із найталановитіших послідовників реалістичної школи. Інтерес до творчості цього закарпатського митця зростає з року в рік.

Ужгород.

Фото прес-служби обласної ради.