Тобто прищеплені проти інфекції особи можуть відвідувати магазини, перукарні та інші заклади. Крім того, за оцінкою Інституту Роберта Коха, їм більше буде не потрібно дотримуватися карантину. За його даними, вакциновані люди на 15-й день після одержання другого компоненту препарату становлять собою невеликий ризик як передавачі вірусу. Про це з посиланням на міністра охорони здоров’я Єнса Шпана повідомило видання Bild am Sonntag.

Водночас президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у великодньому зверненні до громадян закликав їх налаштовуватися на жорсткі обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу. «Нині ми перебуваємо на середині третьої хвилі пандемії. І зараз слід докласти сил зусібіч, щоб її подолати. Найближчі тижні вимагатимуть подальших важких обмежень, і ви про це знаєте так само добре, як і я», — зазначив президент. Також, за його словами, для подолання вірусу вже зроблено багато, проте припускалися і помилок, приміром, при тестуванні, вакцинації, ухваленні цифрових рішень.

Тим часом у різних федеральних землях боротьба з коронавірусом здійснюється дуже по-різному. Здебільшого, як, приміром, у Берліні, обмеження стають жорсткішими: влада цієї землі запроваджує додаткові регіональні обмеження на соціальні контакти: з минулої п’ятниці на вулиці з 21.00 до 5.00 можуть разом перебувати не більш ніж дві особи. Із 6 квітня приватні зустрічі вдома можна проводити у складі щонайбільше двох сімей, але з 21.00 до 5.00 будь-які візити заборонено. А в Берліні з 31 березня у продовольчі магазини та точки продажу побутових товарів пускають лише в респіраторах FFP2, для купівлі вбрання слід надати негативний тест на коронавірус. Існує також низка інших обмежень. Вони пов’язані зі зростанням кількості заражень.

Загалом кількість інфікованих у країні нагадує «гойдалку»: однієї доби вона сягає 15—20 тисяч осіб, а минулої, святкової, неділі таких пацієнтів було трохи більше 8 тисяч, померло 68 (за весь час пандемії — 76 963). Загалом, за даними Інституту Роберта Коха, за час пандемії цим вірусом заразилося майже 3 млн осіб.

У багатьох тутешніх громадян виникає цілком логічне запитання: «Чому, всупереч часом навіть дуже жорстким заходам, котрих навіть незадоволені ними люди дотримуються, інфекція продовжує поширюватися?» Адже вважалося, що з першою хвилею коронавірусу Німеччина справилася краще, ніж інші країни: закриті кордони, запроваджено карантин, почали масово проводитися ПЦР-тести. Але ситуація зрештою погіршилася. Навіть незважаючи на величезну фінансову підтримку, підприємці обурені, що обмеження згубно діють на бізнес, економіка зазнає занепаду. Якщо на початку пандемії німці з розумінням ставилися до обмежень, то з часом ситуація стала дратувати їх дедалі більше. Як і те, що вакцинація проти коронавірусу, котра розпочалася минулого грудня, триває занадто повільними темпами.

На початку було заплановано, що колективний імунітет сформується уже до літа 2021-го — за умови, що прищеплять 75% населення країни. Проте терміни пересунули до осені. А вакцинація препаратом AstraZeneca призупинена через побоювання утворення тромбозу. Іншої вакцини поки що бракує, що спричинило помітне зменшення довіри до рішень уряду, хоч німці зазвичай прислуховуються до рекомендацій влади. Досі в ФРН вакциновано понад 
10 млн осіб.

Утім, є і обнадійлива новина: наприкінці березня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило виробництво вакцин проти COVID-19 на новому підприємстві BioNTech у Марбурзі, яке випускатиме препарат BioNTech/Pfizer. Це означає, що завод уже зможе постачати перші партії вакцини на розфасування для поширення у ЄС і по цілому світу. Перші їх поставки, за повідомленням dpa, очікуються у другій половині квітня. Після повноцінного введення в експлуатацію тут за потреби випускатиметься один мільярд доз вакцини на рік. За підрахунками BioNTech/Pfizer, такої кількості препарату буде достатньо для того, щоб — по два рази — прищепити всіх громадян ЄС.

Нині підприємство працює цілодобово й без вихідних днів, аби збільшити обсяги поставок. Процес супроводжується постійним контролем якості з дотриманням суворих заходів безпеки з тим, щоб будь-яке забруднення не вплинуло 
на якість активних інгредієнтів.

Берлін.