Такого висновку дійшли експерти Глобального консультативного комітету ВООЗ з безпеки вакцин, вивчивши останні дані, що надійшли з Європейського агентства лікарських засобів і Британського управління з контролю над обігом ліків.

Фахівці ВООЗ наголошують, що виникнення тромбів після вакцинації, звичайно, викликає занепокоєність, однак це дуже рідкісне явище. Йдеться про десятки випадків на 200 мільйонів щеплених. При цьому, нагадують експерти, 2,6 мільйона людей померли в результаті захворювання на COVID-19.

«Необхідно оцінювати рідкі побічні ефекти після імунізації, зважаючи на ризик смерті від захворювання на COVID-19 і потенціал вакцин у запобіганні інфекціям і зниженні смертності», — йдеться в офіційній заяві за підсумками зустрічі членів Глобального консультативного комітету ВООЗ з безпеки вакцин.

Експерти повідомляють, що вони продовжать збирати дані про вакцинацію препаратом AstraZeneca. «Для повного розуміння потенційного зв’язку між вакцинацією і можливими факторами ризику необхідні спеціалізовані дослідження», — наголошують у ВООЗ.

Як нагадують фахівці, побічні ефекти після вакцин від коронавірусу — доволі розповсюджене явище. Більшість із них не спричиняє істотного дискомфорту тим, хто щепився, і не становить загрози їхньому здоров’ю, повідомляє Центр новин ООН.