Вони закликали Росію негайно припинити провокації. «Такі масштабні пересування військових, що проводяться без попереднього сповіщення, становлять загрозу і дестабілізують ситуацію. Ми закликаємо Росію припинити провокації і негайно знизити напруженість згідно з міжнародними зобов’язаннями», — йдеться у заяві, оприлюдненій у понеділок на сайті Європейської служби зовнішніх справ.

«Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також високий представник Європейського Союзу, глибоко стурбовані великим тривалим нарощуванням російських збройних сил біля українських кордонів і в незаконно анексованому Криму», — зазначено в заяві.

Очільники зовнішньополітичних відомств підтвердили «незмінну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах» та підтримали підхід до ситуації України, «що ґрунтується на стриманості». Також міністри подякували Франції і Німеччині та пообіцяли незмінну підтримку їхніх зусиль у рамках нормандського процесу «щодо забезпечення повного виконання Мінських угод, що є єдиним шляхом до міцного політичного врегулювання конфлікту».

Міністри закликали «всі сторони конструктивно брати участь в тристоронній контактній групі щодо пропозицій ОБСЄ для підтвердження і зміцнення режиму припинення вогню».