Обидва перебували в столиці Бельгії з позаплановими візитами, пов’язаними зі зростанням російських військ на кордоні з нашою державою.

«Росія стягує війська не просто до кордону з Україною, а, по суті, до кордону демократичного світу. За ним, на тисячі кілометрів на північ та схід, демократії немає. По суті, Україна вже понад сім років захищає і себе, і демократичний світ від агресії авторитарної Росії», — заявив Дмитро Кулеба. Державний секретар запевнив, що США надалі непохитно стоять на боці України у її протидії російській агресії і боротьбі за відновлення свого суверенітету та територіальної цілісності.

Глава МЗС України та держсекретар США погодилися з необхідністю докласти спільних зусиль задля стримування Москви від подальшої ескалації та будь-яких воєнних авантюр і обговорили низку практичних кроків у цьому напрямі. Як інформує прес-служба МЗС України, сторони приділили особливу увагу дієвим шляхам поглиблення військово-політичної співпраці та розширення стратегічного партнерства України та США.

Дмитро Кулеба і Ентоні Блінкен (на знімку) погодилися, що Москва має негайно припинити провокації, знизити напругу на кордоні та підтвердити відданість режиму припинення вогню на сході України.
Державний секретар окремо відзначив мудрість та виваженість України у ситуації, що склалася.

Важливо відзначити, що зустріч дипломатів відбулася по завершенні засідання Комісії Україна — НАТО, скликаного на запит офіційного Києва. Дмитро Кулеба детально поінформував союзників про нарощування Росією військової присутності, підвищення обсягів російської дезінформації та суттєву войовничу риторику російських чиновників, які погрожують Україні війною. Міністр поділився своєю оцінкою мотивації РФ та цілей, які вона намагається досягти. Глава української дипломатії запропонував десять практичних кроків, які союзники НАТО можуть здійснити задля підтримки України.

Головуючий на засіданні генсек Альянсу Єнс Столтенберг підтвердив, що НАТО продовжить надавати політичну та практичну підтримку Україні.

***

На завтра, 16 квітня, заплановано візит Президента України Володимира Зеленського до Парижа, де він має провести зустріч зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном. Головною темою переговорів стане кризова ситуація, пов’язана з концентрацією військ РФ біля кордонів України та на окупованій території нашої країни.

Водночас сьогодні Київ збираються відвідати глави МЗС Литви, Латвії і Естонії. Габріелюс Ландсбергіс, Едгар Рінкевичс і Єва-Марія Лійметс у такий спосіб збираються висловити солідарність та підтвердити рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Фото прес-служби МЗС України.