Віце-прем’єр-міністр і міністр промисловості й торгівлі Чехії Карел Гавлічек заявив у неділю, що російську компанію «Росатом» виключать з участі в тендері на будівництво нового блока на АЕС «Дуковани».  Днем раніше прем’єр-міністр Андрей Бабіш та міністр закордонних справ Ян Гамачек на екстреній прес-конференції оголосили про вислання з країни 18 російських дипломатів, яких підозрюють у роботі на дві російські спецслужби — ГРУ і СЗР (СВР). Як повідомив прем’єр Андрей Бабіш, є обґрунтовані підозри, що агенти цих спецслужб причетні до вибуху складу боєприпасів у селі Врбетіце, який стався в 2014 році й забрав життя двох осіб.

Ян Гамачек визнав, що висилка дипломатів серйозно підірве відносини Праги та Москви. «Однак ми повинні відреагувати», — заявив він. «Ми перебуваємо у такій самій ситуації, як Британія під час спроби отруєння у Солсбері 2018 року», — сказав міністр, інформує ВВС-Україна.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Твіттері, що Україна підтримує дії Чеської Республіки. «Ми в Україні надто добре знаємо зловмисні методи РФ», — зазначив Кулеба.

Інформація про те, що до вибуху на складах зброї, що призвів до численних руйнувань і спричинив загибель місцевих мешканців, причетна Росія, сама стала інформаційним вибухом. Ян Гамачек скасував візит до Москви, під час якого мав домовлятися про вакцину від коронавірусу «Спутник V». Учора російську диверсію, влаштовану на територій Чехії, обговорювали на Раді ЄС. Вивчають факти й у НАТО, де вже заявили, що «винні повинні бути притягнуті до відповідальності».

Що стосується безпосередніх виконавців, то чеські ЗМІ знову називають двох офіцерів російської військової розвідки, Олександра Мішкіна та Анатолія Чепігу, які під іменами Олександр Петров та Руслан Боширов є фігурантами у справі про отруєння Скрипалів у Солсбері (Велика Британія). Розслідування виявило, що російські агенти були у Врбетіце 15 жовтня 2014 року — за день до того, як склад боєприпасів злетів у повітря, повідомляє видання Lidovky. Їхнє перебування зафіксували камери спостереження. У день вибуху росіяни вилетіли з Чехії до Австрії, а звідти — до Москви. До речі, в Чехії агенти використовували вже молдавський паспорт на ім’я Ніколая Попи і таджицький паспорт на ім’я Руслана Табарова. В суботу чеська поліція виступила з окремою заявою про те, що цих чоловіків оголошено в розшук.

На той час склади та зброя не належали міноборони Чехії. Їх використовувала комерційна компанія, що офіційно займається торгівлею зброєю — Imex Group. Отримувачем зброї  була болгарська компанія Emco. Обидві названі компанії належать болгарському бізнесмену, легальному торговцю зброєю Еміліану Гебреву, який теж ставав об’єктом нападу російських спецслужб. 2015 року бізнесмена, а також його сина та друзів отруїли в ресторані в Болгарії. Еміліан Гебрев деякий час перебував у комі і дивом вижив. Пізніше, вже після отруєння Скрипалів, поліція припустила, що у випадку з отруєнням Гебрева також було використано «Новичок». І вірогідним мотивом замаху на болгарського бізнесмена вважається постачання Гебревим зброї до України та Сирії.

Видання Respect, посилаючись на джерела, пише, що вибух, ймовірно, мав статися не на складі, і навіть не на території Чехії, а під час транспортування зброї, і зашкодити репутації торговця зброєю. Проте загиблі робітники складу могли якось зачепити закладений вибуховий пристрій. Що це за вибуховий пристрій — інформації немає, бо вибух був надзвичайно потужним, повідомляє ВВС.

У російському МЗС назвали заяву офіційної Праги та висилку російських дипломатів «фокусами» й заявили про висилку 20 чеських дипломатів.

Тим часом прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш пообіцяв розсекретити інформацію про вибух. «Громадськість зможе отримати уявлення про це», — сказав він. Учора уряд вивчав матеріали справи, зібрані Службою безпеки та інформації Чехії.