Наші народні депутати намагаються привернути максимум уваги європейського співтовариства до безпекової ситуації на кордонах. Голова української делегації народна депутатка Марія Мезенцева у день відкриття ПАРЄ наголосила: «Наразі Україну оточують майже 100 тисяч російських військових, постійно порушується режим припинення вогню на Донбасі. І це не лише загроза українській території, українській незалежності — це загроза Раді Європи і правам людини». Також Марія Мезенцева вчора оприлюднила спільну заяву з приводу провокативних дій РФ, яку на асамблеї вже підписали делегації Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Швеції, Грузії, Румунії, Азербайджану і, звісно, України.

У спільній заяві, до якої у ПАРЄ продовжують долучатися підписанти, висловлюється серйозна стурбованість збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню з боку підтримуваних Російською Федерацією угрупувань, зростанням кількості жертв і, особливо, постійним нарощуванням та концентрацією надмірних військових сил у безпосередній близькості до українських кордонів, а також на незаконно анексованому Кримському півострові. «Закликаємо Російську Федерацію припинити свої провокації, зупинити блокаду Керченської протоки та почати деескалацію ситуації, а також розвіяти всі занепокоєння, будучи повністю прозорою та надаючи інформацію про свою військову діяльність відповідно до механізму зменшення ризиків Віденського документа, як того вимагає Україна», — йдеться у ній.

Водночас, ухвалюючи порядок денний, делегати ПАРЄ не включили до нього питання про загрозу миру у Європі з боку Росії. Проте вони підтримали рішення провести термінові дебати на тему арешту й ув’язнення критика Кремля Олексія Навального, які відбудуться завтра.

Варто окремо відзначити, що українська делегація зустрілася з комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович. Під час переговорів йшлося про стан прав людини в окупованому Криму і ОРДЛО; реальні випадки зникнення та незаконних арештів, зокрема, Олега Шевандіна та Владислава Єсипенка; питання захисту прав кримських татар, а також необхідності скасування рішення РФ щодо визнання Меджлісу «екстремістською організацією». Повідомляється, що
Д. Міятович висловила стурбованість та занепокоєння правами кримчан, зокрема, випадками примусової паспортизації.