З вітальною промовою до учасників, більшість з яких бере участь у роботі форуму онлайн, виступив генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш (на знімку).

Україну на форумі представлятиме перша заступниця міністра закордонних справ нашої держави Еміне Джапарова.

Форум традиційно багато уваги приділяє проблемам кримськотатарського народу, а також кримчацького та караїмського народів. Окреслюючи теми, які порушуватиме Україна, Еміне Джапарова відзначила, що «головним чином, зосередимося на тих загрозах для корінних народів України, які несе окупація Росією Кримського півострова». На своїй сторінці у Фейсбуку вона нагадала, що наша держава, затвердивши Концепцію розвитку кримськотатарської мови, долучилася до проголошеного Генеральною асамблеєю ООН Міжнародного десятиліття мов корінних народів, що буде також на порядку денному форуму.

Крім того, на полях форуму Україна планує провести захід, присвячений забороні Росією діяльності представницького органу корінного народу — Меджлісу кримськотатарського народу, який Верховний суд РФ в 2016 році оголосив «екстремістською організацією». Цей акт засудив світ та визнав інструментом політичного тиску і репресій.

Фото з сайту UN Photo/ Мануеля ЕЛІАСА.