Олексій Гончаренко з прапором, через який проти нього погрожують застосувати дисциплінарні санкції.

Про цей інцидент, що трапився у вівторок, 19 квітня, на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Олексій Гончаренко. За його словами, це сталося під час обговорення стратегічних пріоритетів Асамблеї.

 «Я вирішив нагадати про те, що в проекті доповіді чомусь немає ані слова про територіальну цілісність та суверенність держав — членів Ради Європи, про мирне вирішення конфліктів в Європі. І це в той час, коли в Європі, на сході України, триває війна! Я показав прапор України з дірками від російських куль. Прапор бійця, який воював на Донбасі. Після цього президент ПАРЄ Хендрік Демс зупинив мій виступ і пригрозив дисциплінарними санкціями!» — обурився народний депутат.

На думку Олексія Гончаренка, пояснення такого дивного ставлення до української державної символіки слід шукати в повідомленні російського РІА «Новости», яке днями поінформувало, що президент ПАРЄ Хендрік Демс погодився стати спостерігачем на виборах до Державної Думи РФ, що заплановані на вересень цього року. «Вибори, нагадаю, пройдуть і в окупованому Криму. Ну і те, що опозицію не допустять до виборів, ми ж теж чули та знаємо. Але, звісно ж, я порушив правила, бо дістав прапор України», — зазначив народний депутат.

Також цими днями перед ПАРЄ виступали канцлерка ФРН Ангела Меркель (як очільниця країни, що головує у Раді міністрів РЄ) та генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Ангелі Меркель Олексій Гончаренко поставив те саме запитання, що й президенту США Джо Байдену: чи вважає вона Путіна вбивцею? «Пані канцлер Німеччини запевнила, що критикує Путіна, в тому числі, під час особистого спілкування. За її словами, вона критикує те, що вважає неприпустимим у сфері прав людини в Росії. Меркель також наголосила, що зараз підіймає питання Навального, проте може також назвати й інші проблеми, які пов’язані з правами людини в Росії. Можна розглядати цю відповідь як «дипломатичне так», — вважає Олексій Гончаренко.

До речі, сьогодні у ПАРЄ відбудуться дебати з приводу отруєння і ув’язнення Олексія Навального, за результатами яких буде ухвалена резолюція.

У генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич Олексій Гончаренко поцікавився: яких заходів може вжити РЄ, щоб не допустити повномасштабної війни між Україною та Росією, і що зробить організація, якщо це станеться?

Генеральний секретар відповіла, що Рада Європи не займається питаннями безпеки, її більше турбує гуманітарний аспект та права людини. Проте Марія Пейчинович-Бурич додала, що вітає здійснення Мінських угод і використовує всі дипломатичні канали для того, щоб не допустити розв’язання конфлікту. Також Марія Пейчинович-Бурич наголосила, що Рада Європи підтримує і буде підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України.

Як підкреслив О. Гончаренко, заява Марії Пейчинович-Бурич справді дуже важлива, «тому що нарешті ми добилися від Ради Європи чіткої заяви на підтримку України».

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олексія ГОНЧАРЕНКА.