Про це в зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи, весняна сесія якої нині триває у Страсбурзі, заявив президент Європейського парламенту Давид Сассолі. «Росія мусить зробити крок назад, відійти і дотримуватись узятих на себе міжнародних зобов’язань. А ПАРЄ я хотів би нагадати, що європейські країни є одна одній природними союзниками (alleati naturali), які завжди об’єднувались перед труднощами або загрозами», — підкреслив президент Європарламенту у своєму виступі.

У самому Європарламенті вже висловили стурбованість через зростаючу загрозу з боку Росії, а група Європейської народної партії вимагає також провести дебати на пленарному засіданні наступного тижня з цього приводу.

У зверненні до ПАРЄ Давид Сассолі звернув увагу на зусилля із підтримки миру на Європейському континенті. Він відзначив, що європейські цінності протистоять найбільшим загрозам — популізму, націоналізму та авторитаризму.

Стосовно боротьби з останнім, то ПАРЄ ухвалила резолюцію про порушення прав людини в Білорусі. В документі Асамблея закликає країни — члени Ради Європи запроваджувати санкції проти представників владного режиму в Білорусі та ухвалювати національні «списки Магнітського», повідомляє Укрінформ. «Асамблея закликає країни — члени Ради Європи застосувати в своїх судах принцип «універсальної юрисдикції» за фактами тортур, а також запровадити цільові санкції за своїми «списками Магнітського» проти осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини», — йдеться у резолюції.

Серед держав, які надають захист жертвам репресій у Білорусі та підтримують білоруське громадянське суспільство, у ПАРЄ відзначають Україну, країни Балтії, Польщу.

У ПАРЄ вкотре закликали владний режим у Білорусі негайно звільнити всіх політичних в’язнів, припинити порушення прав людини, включаючи застосування тортур. Як також додається у документі, доки ця вимога не буде виконана, уряди країн-членів повинні припинити політичне та економічне співробітництво з білоруським режимом.

Окрім цього, Асамблея закликала режим у Білорусі провести нові демократичні вибори президента в 2021 році.