За їх перебігом спостерігали голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець і голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, а також народні депутати Олег Бондаренко, Арсеній Пушкаренко й Олександр Матусевич, голови Житомирської обласної ради та ОДА Володимир Федоренко і Віталій Бунечко, голова Овруцької міської ради Іван Коруд.

Під час навчань лісівники та рятувальники відпрацьовували практичні дії з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з лісовою пожежею. Завдання були максимально наближеними до реальних подій. Працівники лісових господарств демонстрували свої навички управління сучасною технікою та устаткуванням для гасіння. Для ліквідації навчальної пожежі було залучено спеціальний трактор з цистерною ємністю до 10 тисяч літрів води, який може створювати мінералізовані смуги і прокладати дороги у важкодоступних місцях серед кущів та молодняку. Крім того, учасники навчань також продемонстрували методи відстеження та оперативного визначення точного місця виникнення пожеж за допомогою дронів.

Як зазначив Юрій Болоховець, Житомирщина сильно постраждала від пожеж у 2020 році, коли вогонь знищив 43 тисячі гектарів лісу. При цьому на масштаби поширення вогню вплинула відсутність основних засобів, які уможливлюють виявлення пожежі на ранній стадії. Голова Держлісагентства наголосив, що порівняно з 2020-м цьогоріч ситуація змінилася. Нині у житомирських держлісгоспах встановлено 80 пожежних веж, 62 з яких обладнано телевізійними системами спостереження. При цьому 25 телевізійних камер об’єднано в єдину систему, роботи з підключення решти тривають. У 2021 році також була частково оновлена техніка (пожежні автомобілі, автомобілі підвищеної прохідності для рейдової роботи, мотоцикли і квадроцикли для груп швидкого реагування тощо). Загалом після торішніх пожеж у техніку було вкладено 102 млн грн.

Юрій Болоховець також підкреслив, що 92% пожеж у 2020-му виникли в результаті підпалів та необережного поводження населення з вогнем. За словами голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, нині ситуація з пожежами в регіоні знову погіршується, оскільки люди дедалі частіше палять сухостій та траву, нехтуючи правилами пожежної безпеки.

Фото зі сторінки Віталія Бунечка у Фейсбуці.