«Прогрес, досягнутий у Чорнобилі щодо утримання в безпеці та зберігання відпрацьованого ядерного палива, є величезним показником того, що міжнародне співробітництво має вирішальне значення для розв’язання глобальних криз», — так вважає генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, який 26-27 квітня перебував в Україні з візитом. 

Протягом цих днів, які не випадково збіглися з 35-річницею аварії на ЧАЕС, гендиректор МАГАТЕ зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Учора разом з міністром захисту довкілля Романом Абрамовським він відвідав Чорнобильську АЕС (на знімку).

Головний меседж, який надсилав гість під час перемовин в Україні, — МАГАТЕ готове продовжувати працювати з Україною та міжнародними партнерами, щоб зробити зону відчуження безпечною. «Під час мого офіційного візиту до України я запевнив Президента України Володимира Зеленського в тому, що МАГАТЕ продовжуватиме невпинно працювати над розв’язанням питань виведення з експлуатації, радіоактивних відходів та відновлення навколишнього середовища, пов’язаних з Чорнобильською катастрофою», — написав Рафаель Маріано Гроссі у Твіттері.

Прес-служба МЗС України повідомила, що під час перемовин сторони обговорювали застосування гарантій МАГАТЕ до всіх ядерних об’єктів на території України, зокрема й на тимчасово окупованих територіях, відповідно до угоди між Україною і Агентством. «Рафаель Маріано Гроссі підтвердив чітку позицію: МАГАТЕ розмовлятиме лише з Україною щодо всіх ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та Криму, оскільки визнає лише суверенітет нашої держави над ними», — йдеться у повідомленні.

Серед тем, які обговорювалися в Україні, — реалізація спільних проектів технічної допомоги та обмін досвідом і знаннями.

«Сьогодні наші експерти мають унікальний досвід у сфері ядерної безпеки та виведення ядерних об’єктів з експлуатації. Україна готова ділитися цими знаннями з МАГАТЕ, щоб подібні аварії більше ніколи не трапилися», — наголосив під час зустрічі Володимир Зеленський, повідомляє Офіс Президента. Він зазначив, що Чорнобильська катастрофа змінила уявлення про атомну енергетику в світі, а нині Україна змінює уявлення про саму катастрофу. Українські фахівці намагаються дати нове життя Чорнобильській зоні, яка є унікальним об’єктом, де після техногенної катастрофи поступово відроджується природа. Президент висловив сподівання, що після завершення пандемії COVID-19 і очільник 
МАГАТЕ, а також науковці, екологи, історики та туристи з усього світу матимуть змогу побачити її на власні очі.

«Також ми крок за кроком перетворюємо зруйнований четвертий енергоблок на екологічно безпечну систему. Для цього ми реалізували безпрецедентний інженерний проект — побудували арку нового безпечного конфайнменту. Ми завершуємо будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, що дасть змогу підвищити рівень ядерної безпеки та забезпечити більшу енергонезалежність», — додав глава держави. Крім того, Україна отримала ліцензію на промислову експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2, де протягом 100 років зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо з першого, другого та третього енергоблоків, зауважив він, повідомляє ОП.

Фото зі сторінки в Твіттері Рафаеля Маріано Гроссі.