Як повідомив речник Державного департаменту Нед Прайс, Ентоні Блінкен зустрінеться з Президентом Зеленським, Прем’єр-міністром Шмигалем, міністром закордонних справ Кулебою, іншими посадовими особами та представниками українського громадянського суспільства, «щоб підтвердити непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах тривалої агресії з боку Росії. Він також спонукатиме до подальшого прогресу в здійсненні інституційних реформ в Україні, зокрема спрямованих на боротьбу з корупцією, які є ключовими для забезпечення демократичних інституцій України, її економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього». Посольство США в Україні розповіло, що також Ентоні Блінкен зустрінеться з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм.

Щодо ключових тем візиту, то, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, мова йтиме передусім про безпеку. «Насамперед, безумовно, говоритимемо про безпеку. Будемо говорити про ту допомогу, яку можуть надати США в реформах. Безумовно, будемо говорити про економіку. Але я сказав би, що зараз у нас є декілька важливих тем, особливо в енергетичній сфері, які будуть в центрі уваги. В нас було дуже багато розмов у принципі. Я не пам’ятаю, щоб в історії України за такий короткий час відбулося так багато контактів зі США на всіх рівнях. І президент, і міністр оборони, і мої контакти, і керівник Офісу президента. Тобто ґрунт дуже добре підготовлений… Ми будемо мати предметну розмову з державним секретарем», — сказав він в інтерв’ю «Радіо Свобода».

До Києва Ентоні Блінкен прибув з Лондона, де взяв участь у першій за два останні роки очній зустрічі міністрів закордонних справ країн G7. Як повідомили в Держдепі, під час кожної двосторонньої зустрічі, які відбулися на полях засідання G7 у Великій Британії, очільник Держдепу порушував українське питання. Зокрема, йшлося і про солідарність з Україною на тлі російської агресії, що є зовнішньою загрозою, і про внутрішню агресію, коли українці «мають справу з корупцією та проблемами подальшого просування у процесі реформ». Представник Держдепу наголосив, що представники всіх країн, з якими проводились зустрічі, погоджуються з цими меседжами, тож держсекретар США Ентоні Блінкен матиме змогу передати це Президентові Зеленському під час візиту до Києва. Крім того, за словами представника департаменту, США не прагнуть ескалації з РФ. Водночас всі партнери й союзники підтримали реакцію Сполучених Штатів на російські дії, повідомляє Укрінформ.

Напередодні візиту Ентоні Блінкена до Києва речник державного департаменту США Нед Прайс ще раз озвучив очікування Сполучених Штатів від Кремля: РФ мусить дотримуватися Мінських угод, сумлінно працювати над припиненням конфлікту в Східній Україні та припинити незаконну окупацію Криму. У свою чергу Блінкен написав у Твіттері, підсумовуючи результати переговорів у Лондоні: «Нам потрібно співпрацювати, щоб викривати поведінку Росії, залучити РФ до відповідальності за її дії і наполягати на тому, щоб Москва дотримувалася своїх міжнародних зобов’язань».

У повідомленні, розміщеному на сайті Державного департаменту, наголошено, що міністри G7 підтвердили підтримку суверенітету України і заявили, що продовжать стежити за агресією Росії на сході.

Однак слід все ж зауважити, що з одного питання порозуміння знайти не вдалося. А саме — добудова газопроводу «Північний потік-2» Як повідомив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, співрозмовники не виробили спільної позиції в цьому питанні, інформує DW. Зокрема Ентоні Блінкен під час розмов вказав на «сильну опозицію» США цьому проекту. Як відомо, офіційний Берлін виступає за його завершення.