На знімку: Президент України Володимир Зеленський та Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Прикметно, що першу зустріч він провів з головами парламентських фракцій. За словами лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка, на ній йшлося передусім про безпеку, а саме — про підтримку Сполучених Штатів у питанні обороноздатності. Також із парламентаріями порушували питання незворотності реформ. Після цього Ентоні Блінкен провів переговори з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, Президентом Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

В Україні давно очікували візиту американського посадовця такого рівня. Адже відносини між двома країнами необхідно інтенсифікувати, особливо зважаючи на російську загрозу. «Зміцнення взаємодії України і США як демократичних союзників у Центральній Європі і Чорному морі — це внесок у безпеку та успіх наших держав і всього євроатлантичного простору», — відзначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи зустріч зі своїм американським візаві.

Тож важливо, що в Києві одразу під час кількох переговорів Ентоні Блінкен запевнив, що підтримка України в безпековій сфері залишиться незмінною. Зокрема, за підсумками перемовин з Дмитром Кулебою він зазначив: «Хочу від імені Президента США Джозефа Байдена рішуче підтвердити нашу відданість партнерству між Україною та США, нашу відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України. Ми також віддані співпраці з вами задля підтримки зусиль України зі зміцнення її демократії, розбудови сильних інституцій, продовження реформ і боротьби з корупцією».

Під час спільної з Президентом Володимиром Зеленським прес-конференції Ентоні Блінкен додав, що США пильно стежать за концентрацією російських військ на кордоні з Україною, а також на території тимчасово окупованого Криму. За їхніми спостереженнями, відведення відбувається, але значна частина військ залишається, що дозволить РФ швидко відновити агресивні дії.

Утім, за словами Ентоні Блінкена, перед Україною нині стоять дві загрози — зовнішня та внутрішня. Й значно більше часу він говорив саме про внутрішнього ворога, під яким мав на увазі пробуксовування реформ. А саме, йшлося про проблеми корпоративного управління і ситуацію у НАК «Нафтогаз» (хоча, за словами голови Держдепу, мова не лише про нього, а й про всю систему), незалежність суддів та антикорупційних органів.

Підсумовуючи перемовини з Ентоні Блінкеним, Володимир Зеленський зауважив, що був вражений тим, як «команда прекрасно орієнтується в тому, що в нас відбувається. Прекрасно знає всі деталі. І це великі плюси, хоча в деяких питаннях, напевно, це і мінуси». Президент України запевнив, що наша держава не зійде зі шляху реформ і рухатиметься лише вперед. Він подякував голові Держдепу за незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої країни. Президент згадав двопартійну підтримку в цьому питанні парламентаріїв США. Він також запросив президента США Джо Байдена відвідати Україну цього року, коли відзначається 30-річчя незалежності.

Крім того, за словами Володимира Зеленського, на зустрічі йшлося і про ініціативу з деокупації українського півострова «Кримська платформа», перший саміт якої відбудеться 23 серпня.

Фото прес-служби Президента України.