Власне, фонд розпочав роботу лише минулого року, а забезпечити фінансування проектів вдалося завдяки допомозі профільного комітету, зауважив голова Національного фонду Леонід Яценко.

Водночас виконавчий директор організації Ольга Полоцька розповіла про конкурсний відбір проектів і проведення двох конкурсів минулого року. За її словами, фонд є інструментом реформування наукової та науково-технічної сфери та локомотивом впровадження грантової системи фінансування науково-дослідницької діяльності. Виконавчий директор повідомила, що у конкурсі «Наука для безпеки людини та суспільства» визначено 77 проектів-переможців із 44 установ. У конкурсі «Підтримка досліджень провідних та молодих вчених» перемогу здобув 141 проект із 69 установ.

А голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Олексій Колежук окреслив проблеми законодавчого регулювання діяльності фонду, які потребують усунення. Зокрема, механізм затвердження порядку конкурсного відбору врегульований лише для одного з десяти напрямів грантової підтримки, нечітко розмежовано повноваження виконавчого директора і голови НФД, не вирішено питання залучення міжнародних експертів тощо.

Члени комітету ухвалили рішення взяти інформацію про роботу Фонду до відома та провести 24 червня 2021 року комітетські слухання на тему: «Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи».

Також народні депутати ухвалили рішення утворити робочу групу з підготовки до другого читання проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (№ 4629-1) і затвердити її склад, а також внести зміни до складу робочої групи для підготовки проекту закону України «Про професійну освіту» в редакції Комітету з питань освіти, науки та інновацій (відповідно до частини другої статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.