Більше того, в неділю, 16 травня, в Секторі Гази внаслідок ударів армії Ізраїлю загинуло щонайменше 40 палестинців, серед яких восьмеро дітей. Це — найбільша добова кількість жертв від початку ескалації конфлікту, зазначає інформагентство AFP.

Загалом з 10 травня у Секторі Гази загинули 188 людей, у тому числі 55 дітей. Ще 1230 палестинців отримали поранення.

До речі, як повідомляє Укрінформ, вітчизняне МЗС підтримує зв’язок зі 120 українцями, які висловили бажання залишити Сектор Гази, дипломати відпрацьовують маршрути репатріації.

Тим часом ізраїльська армія учора заявила, що 16 травня атакувала 90 цілей радикального ісламістського руху ХАМАС та палестинського воєнізованого угруповання «Ісламський джихад» в Секторі Гази. Таким чином країна відповіла на масований ракетний обстріл з боку палестинських бойовиків, які з початку минулого тижня запустили близько трьох тисяч ракет у бік Ізраїлю. Це — найінтенсивніший обстріл в історії країни. Переважна більшість снарядів була перехоплена ізраїльською системою протиракетної оборони «Залізний купол». За даними рятувальної служби Ізраїлю, з 10 травня внаслідок обстрілів загинули десятеро ізраїльтян, серед яких солдат та дитина, поранення дістали 282 людини.

Нагадаємо, що приводом для загострення арабо-ізраїльського конфлікту стало рішення виселити кілька палестинських сімей з орендованих ними багато років будинків у Східному Єрусалимі. Це викликало масові акції протесту і заворушення в Єрусалимі, внаслідок яких постраждали сотні людей.

Водночас зрозуміло, що цей конфлікт практично неможливо вирішити військовим шляхом. Аби вплинути на ситуацію, Рада Безпеки ООН у неділю, 16 травня, провела відкриті дебати щодо ситуації на Близькому Сході. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав припинити ескалацію насильства в Ізраїлі та в Секторі Гази. «Цей безглуздий цикл кровопролиття, терору та руйнування повинен негайно припинитися», — заявив А. Гутерріш на початку засідання, що відбувалося у форматі відеоконференції. За його словами, єдиний спосіб розв’язати конфлікт — переговори, спрямовані на досягнення рішення на основі принципу «двох держав».

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд у свою чергу закликала сторони не допускати підбурювання до насильства та терористичних актів. «США закликають ХАМАС та інші палестинські угруповання в Газі негайно припинити запуски ракет й інші провокації. Ми закликаємо всі сторони уникати дій, які підривають мирне майбутнє», — сказала Томас-Грінфілд, слова якої цитує «Інтерфакс».

Тим часом глава МЗС Китаю Ван Ї також наголосив, що сторони конфлікту мають негайно припинити збройні дії. «Ми закликаємо Ізраїль чесно виконувати свої зобов’язання відповідно до міжнародного права і негайно й повністю зняти блокаду і облогу Гази, гарантувати безпеку і права цивільного населення на окупованій палестинській території», — підкреслив глава китайського МЗС. Він також вказав на необхідність пошуку вирішення конфлікту «на основі принципу співіснування двох держав».