«Це нова ініціатива, вона дуже вчасна, і це рішення дуже вчасне, яке допоможе нашим країнам більш ефективно рухатися вперед разом по шляху європейської інтеграції», — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу.

Документ, крім Дмитра Кулеби, підписали виконувач обов’язків прем’єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой (на знімку праворуч) та віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані (ліворуч).

Головний наголос Асоційоване тріо зробить на галузі секторальної співпраці й інтеграції у внутрішній ринок ЄС, пояснив Дмитро Кулеба, зауваживши, що також актуальним залишатиметься і безпековий напрямок. «Наші цілі дуже амбіційні і дуже важливі, — сказав Д. Кулеба. — Асоційоване тріо — це наше повідомлення, що немає альтернативи євроінтеграції наших трьох країн. Це повідомлення і для Європи. Вони повинні сприймати наші три країни як серйозний проект щодо забезпечення миру і процвітання в Європі».

Очільник грузинського МЗС Давід Залкаліані також зауважив, що головна мета підписання меморандуму — посилити логічний результат співпраці трьох країн і заявити, що вони мають спільну мету: майбутнє членство в ЄС. 
«Я вірю, що разом ми могли би досягти ще більшого», — сказав він, зазначивши, що країни планують підсилити економічний діалог і секторальну співпрацю з ЄС. Також звернув увагу, що всі три країни мають серйозний виклик на шляху євроінтеграції, зокрема, з огляду на окупацію частини їх територій і триваючий конфлікт.

Ауреліу Чокой наголосив, що всі три країни мають амбітні цілі й, зокрема, зацікавлені в приєднанні до ЄС не в майбутні десятиліття, а протягом найближчого десятиліття. І готові спільно відповідати на важкі виклики.

Фото зі сторінки в Твіттері Дмитра КУЛЕБИ.