Естонія є надійним другом і важливим партнером України, і Київ прагне максимальної активізації торговельно-економічного співробітництва з Естонією, заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з естонською колегою Каєю Каллас. «Естонія є одним із лідерів за обсягом надання фінансової допомоги Україні. Ми особливо вдячні за підтримку цього року гуманітарних проектів в Україні на понад 500 тисяч євро. Зазначена допомога буде спрямована передусім незахищеним людям, дітям і внутрішньо переміщеним особам на сході України», — зазначив Денис Шмигаль, повідомляє Урядовий портал. 

Глава українського уряду також подякував Естонії за готовність узяти активну участь у «Кримській платформі». Зі свого боку Кая Каллас зазначила, що політика невизнання анексії Криму є надзвичайно важливою для Естонії, і вони вітають ініціативи щодо запуску «Кримської платформи».

Прем’єр-міністр Естонії наголосила, що Україна залишається найбільшим партнером з розвитку, і Естонія готова підтримувати й допомагати Україні у впровадженні реформ. Кая Каллас переконана, що успішне їх впровадження буде найкращою відповіддю на російську агресію. «Останній раз я була в Україні більш як п’ять років тому, і я рада бачити, яких успіхів домоглася Україна. Ви зберігаєте спокій і проводите складні реформи, ведучи в той саме час оборонну війну, відповідаючи на спроби розколоти вашу країну. Найкраща відповідь на російську агресію — це домогтися успіху в реформах», — цитує Каллас прес-служба уряду ЕР.

Кая Каллас запевнила, що Естонія працює в Раді Безпеки ООН та інших міжнародних організаціях задля того, щоб питання незаконної анексії Криму залишалося на порядку денному, півострів знову став би частиною вільного світу, а територіальну цілісність України було б відновлено. «Естонія підтримує територіальну цілісність і євроатлантичну інтеграцію України. Ми робимо все від нас залежне, щоб двері НАТО залишалися відкритими, а Європейський Союз ефективно і пропорційно реагував на провокації з боку Росії», — додала Каллас.

Під час зустрічі сторони також порушили питання вакцинації проти COVID-19, обговорили протидію гібридній агресії з боку РФ та обмін досвідом у галузі кібербезпеки.

Як інформував «Голос України», Прем’єр-міністр Естонії прибула в Україну з триденним візитом 17 травня. Учора вона відвідала Луганську область.