Як заявив віце-канцлер ФРН Олаф Шольц, під час них йтиметься також і про теми, котрі поєднуються з цим маршрутом. Зокрема, про транзит російського газу українською ГТС.

Олаф Щольц, котрий є кандидатом на посаду канцлера під час вересневих виборів у Бундестаг від Соціал-демократичної партії Німеччини, вважає, що зараз надзвичайно важливо використати нинішній момент для ефективної кооперації з Вашингтоном з комплексу питань.

«Ми насправді намагалися різними способами забезпечити продовження розмови (із США) про те, як зробити так, щоб будівництво цього трубопроводу було завершене, але водночас ми могли б розв’язувати всі важливі теми, заявлені в зв’язку з цим. До них належить і транзит газу (через Україну. — Ред.), і питання енергетичної безпеки Європи в цілому, — сказав Шольц в ефірі телеканалу WDR. За його словами, «йдеться про те, щоб використати можливість для хорошої кооперації» із США у цій сфері. В США існує неправильне уявлення про те, що ми могли б потрапити в залежність від цього російського газу, але, якщо мати на увазі газовий мікс з Німеччиною, то це неправильно. І виправити це було важливим завданням уряду ФРН», — зазначив Шольц.

«Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток газопроводу спільною потужністю 55 млрд куб. м блакитного палива на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до ФРН.

Проти проекту активно виступали США, котрі просувають у ЄС власний природний газ, а також низка європейських країн, зокрема Україна. США в грудні 2019 року запровадили економічні санкції проти газо-
проводу, в результаті яких швейцарська Allseas змушена була зупинити прокладання труб. Роботи продовжилися у грудні 2020 силами російського судна-трубоукладача «Фортуна», а 27 квітня цього року до нього приєдналося ще одне — «Академик Черский». При цьому США неодноразово поновлювали обмежувальні санкції.

За даними оператора проекту Nord Stream 2 AG (100-процентної дочірньої компанії «Газпрому»), на 31 березня «Північний потік-2» був готовий на 95%, залишалося прокласти 121 кілометр від загальної протяжності газопроводу двома нитками. Тепер ЗМІ оприлюднили нову цифру: залишилося прокласти 80 кілометрів труб.

Берлін.