День Героїв неспроста обрали для урочистого моменту. 370 років тому відважний лицар зі своїм козаками захистив місто від війська польської шляхти. Виявивши мудрість у тактиці, Богун здолав ворожі підрозділи, що за кількістю переважали  захисників міста.

«Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, вінницькому полковнику Івану Богуну», — такі слова вибито на великій глибі з пісковику. Скульптор відтворив на ній також герб полковника Богуна.

На тильному боці брили зображено давні символи та орнаменти українців різних часових періодів.

На урочистість на честь видатного борця за незалежність держави зібралися науковці, історики, краєзнавці, представники козацтва, а також учасники російсько-української війни на Донбасі. Згадували події визвольної війни українського народу 1651—1654 років, участь у ній відважного земляка полковника Богуна. Казали, що нинішнє покоління знову стало на герць з окупантами, тільки тепер вони прийшли на нашу землю з півночі.

Захід завершили прийняттям звернення до міської влади. Його зачитав громадський активіст колишній депутат облради Володимир Барцьось. Йдеться про необхідність виконання міською радою уже прийнятого рішення про виготовлення документів на встановлення монумента. Це було доручено департаменту архітектури та містобудування сесією міськради ще у... 2008 році (рішення № 1861 від 04.04.2008 року). Перший пункт документа реалізували — одну з площ назвали іменем Богуна, а другий...

Володимир Барцьось стверджує, що у рік 30-річчя Незалежності держави пам’ятник видатному земляку став би гарним подарунком територіальній громаді.

Вінниця.