За ініціативою та за підтримки Міністерства закордонних справ України, народних депутатів України, великої кількості громадських організацій, зокрема історичного клубу «Холодний Яр», «Народного музею України», «Музичного батальйону», і меценатів у Шевченківському районі столиці відкрили пам’ятник-погруддя Василю Вишиваному. Він височіє в парку на вулиці Юрія Іллєнка неподалік Лук’янівської в’язниці, де великий патріот України, котрий боровся за її незалежність, помер 18 серпня 1948 року. 1947-го був заарештований як «учасник оунівського підпілля» й отримав 25 років ув’язнення.

Василь Вишиваний, який прославився своїми військовими і дипломатичними здібностями, поезією й любов’ю до України, — це друге ім’я австрійського ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга, полковника легіону Українських січових стрільців та армії УНР, діяча ЗУНР.

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе (на знімку) та народна депутатка Соломія Бобровська.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Василь Вишиваний — один із тих героїв, які заклали підвалини нашої незалежності. «Для мене особисто не важливо, чи він мав походження від київських князів, чи австрійське, чи українське коріння. Для мене важливо, що Україна була для нього понад усе. Важливо, що українська ідея може настільки захопити людину, що вона ладна покласти за неї своє життя», — зауважила чиновниця.

Соломія Бобровська подякувала ініціаторам встановлення пам’ятника та «всім ідейникам, організаторам, меценатам і тим, хто повертає справжніх героїв та історію на наші вулиці».

Сквер на вулиці Іллєнка, 39 також планують назвати на честь Василя Вишиваного.

Над погруддям відомого діяча працювали скульптори Михайло Горловий та Олександр Фурман, архітектурне рішення — творча майстерня «Архітектон».

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.