Це друга в Україні багатогалузева премія після Шевченківської. Вона вручається з 1995 року за заслуги у розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди і присуджується у п’яти номінаціях.

Цьогорічними лауреатами у галузі літератури стали Михайло Жайворон — почесний професор Житомирського державного інституту культури і мистецтв, письменник, член НСПУ, заслужений журналіст України, та Валентина Мастєрова — член НСПУ, член Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. У галузі освіти перемогу здобув Олександр Колянчук — громадянин Республіки Польща, заступник директора Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі, член Головної ради Об’єднання українців у Польщі. У галузі науки премією відзначений Василь Яременко — кандидат філологічних наук, професор, почесний доктор Міжнародної кадрової академії. Кращими у галузі мистецтва визнали Наталію Аксьоненко — заслуженого художника України, художника декоративно-прикладного мистецтва, члена НСХУ, вчителя образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, і комунальний заклад «Київський академічний ансамбль української музики «Дніпро». Лауреатами у галузі громадської, політичної та духовної діяльності стали Тарас Кремінь — Уповноважений із захисту державної мови, та Тарас Марусик — журналіст, публіцист, громадський діяч, член НСЖУ і НСПУ.

Переможці отримають грошову винагороду у розмірі 10 тис. грн у кожній номінації, диплом та пам’ятний нагрудний знак із викарбуваним зображенням Івана Огієнка та написом «Лауреат премії імені Івана Огієнка».

Фото зі сторінки департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА у Фейсбуці.