Про це йдеться в ухвалі саміту ЄС. Згідно з документом, саміт Євросоюзу вимагає звільнити Р. Протасевича та С. Сапегу. Також він закликає Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) «невідкладно розслідувати цей безпрецедентний і неприйнятний інцидент».

Глави держав і урядів країн ЄС також домовилися про заходи щодо Білорусі у відповідь на посадку літака. А саме, проінструктували Раду ЄС внести додаткових фізичних осіб і організації з Білорусі до санкційного списку. Також вони доручили Раді ЄС ухвалити подальші економічні санкції щодо Білорусі.

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель повинен невідкладно підготувати пропозицію для цих обмежень. Домовилися лідери Євросоюзу і щодо заходів в авіаційній сфері. Вони закликали всіх авіаперевізників зареєстрованих у країнах ЄС, уникати польотів у білоруському авіапросторі. Також Європейська Рада дала завдання Раді ЄС вжити необхідних заходів, аби заборонити проліт літаків білоруських авіакомпаній авіапростором ЄС і запобігти їхньому доступу до аеропортів у ЄС.

Такі рішення Євросоюзу підтримав і президент США Джо Байден. У спеціальній заяві він пообіцяв, що його адміністрація також розробить варіанти притягнення винних до відповідальності. Це буде зроблено в тісній співпраці з ЄС і міжнародними організаціями, ідеться в заяві. За словами Байдена, випадок з примусом лайнера відхилитися від курсу був прямим порушенням міжнародних норм.

Нагадаємо, літак, який виконував рейс FR4978 з Афін до Вільнюса у неділю, 23 травня, екстрено сів в аеропорту Мінська. В авіакомпанії Ryanair заявили, що білоруська влада спрямувала літак до Мінська під приводом повідомлення про загрозу безпеці. Для супроводу лайнера Білорусь підняла у повітря винищувач МіГ-29. Зрештою на борту літака не знайшли нічого підозрілого, авіалайнеру дозволили вилетіти з Мінська після кількох годин на летовищі. Однак Протасевич та його дівчина були затримані, інформує «Дойче велле».

Аби виправдати фактичне захоплення літака, директор департаменту з авіації Міністерства транспорту і комунікацій Білорусі Артем Сікорський у понеділок, 24 травня, заявив, що на електронну пошту Національного аеропорту Мінська надійшло повідомлення англійською мовою від імені «солдат ХАМАС» про бомбу на борту літака Ryanair. Він зазначив, що у повідомленні нібито йшлося про те, що угруповання вимагає від ЄС припинити підтримувати Ізраїль у близькосхідному конфлікті і що на борту рейсу FR4978 авіакомпанії Ryanair, яким летять додому учасники форуму Delfi Economic Forum, знаходиться бомба, «що вибухне над Вільнюсом». Утім представники радикального ісламістського угруповання ХАМАС оперативно відповіли, що не мають жодного стосунку до повідомлення про мінування літака авіакомпанії Ryanair, який напередодні нібито  отримала влада Білорусі. Вони також додали, що «не використовують такі методи», передає Reuters.

Водночас у понеділок увечері білоруські державні ЗМІ оприлюднили відео з Романом Протасевичем, на якому опозиціонер заявив, що жодних проблем зі здоров’ям у нього немає. «Ставлення з боку співробітників до мене максимально коректне й згідно із законом», — сказав Протасевич. За його словами, він співпрацює зі слідством і дає свідчення у справі «організації масових заворушень у місті Мінськ». Утім чимало користувачів соцмереж і політиків припустили, що відео було записане під тиском силовиків. А батько Протасевича впевнений, що його сина катували. Після перегляду відео він припустив, що у його сина зламаний ніс, тому що «його форма змінилася, і на обличчі багато пудри».