Верховна Рада України постановляє:

1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2».
2. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ.

м. Київ,
21 травня 2021 року.
№ 1474-ІХ.

ЗВЕРНЕННЯ Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2»

Геополітичний проект «Північний потік-2» є черговою спробою Російської Федерації використовувати енергетику як інструмент гібридної війни, прямо загрожує енергетичній безпеці як України, так і всієї Європи, а також порушує принципи Енергетичного Союзу Європейського Союзу щодо диверсифікації джерел енергії, маршрутів і постачальників у газовій сфері.

Метою цього газопроводу є обійти територію України, створити механізм тиску на нашу державу та інші країни Центрально-Східної Європи, підірвати трансатлантичну єдність, розділити Європу та посилити залежність держав—членів Європейського Союзу від поставок російського газу.

При цьому компанія «Газпром» повністю контролюється Російською Федерацією, що здійснює збройну агресію проти України, окупувала частину суверенної території України і організувала на цих територіях системні репресії проти мирного населення.

Українські суди та міжнародні судові установи розглядають декілька справ щодо причетності посадових осіб Російської Федерації до організації терористичних актів, вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Зокрема, йдеться про факти незаконного захоплення нафто- і газовидобувних підприємств на окупованих Росією територіях України, а також постачання газу незаконним збройним формуванням і терористичним організаціям.

Концентрація російських трубопроводів у Балтійському морі може дати Росії привід для активного захисту «Північного потоку-2»: починаючи з формальних процедур контролю руху суден у Балтійському морі, а згодом, як у випадку з Україною, і більш агресивної поведінки, блокування кораблів, впливу на торгівлю в регіоні та його подальшої мілітаризації.

Реалізація «Північного потоку-2» остаточно розв’яже руки Російській Федерації і дозволить продовжити російське військове вторгнення в Україну.

Незважаючи на це, на території держав—членів Європейського Союзу завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» триває.

Ми високо цінуємо двопалатну двопартійну підтримку України в Конгресі Сполучених Штатів Америки, яка дозволила схвалити законодавство про посилення санкцій проти будівництва «Північного потоку-2» у рамках Закону України «Про захист енергетичної безпеки Європи» 2019 року.

Запроваджені раніше санкції, а також за-гроза їх застосування в рамках чинного американського законодавства змусили низку компаній вийти з проекту та фактично призупинили його реалізацію на понад один рік.

Ми високо цінуємо категоричну позицію Сполучених Штатів Америки проти завершення будівництва «Північного потоку-2» та чітке розуміння наслідків цього проекту для України та інших країн Центрально-Східної Європи.

Водночас ми глибоко стурбовані тим, що представлена 19 травня 2021 року Державним департаментом США доповідь Конгресу Сполучених Штатів Америки та запропоновані додаткові санкції не передбачають заходів проти ключової компанії учасника «Північного потоку-2» — «Nord Stream AG».

Ми переконані, що єдиним довгостроковим механізмом гарантування невикористання Росією «Північного потоку-2» як енергетичної зброї є повне блокування можливості його завершення та введення в експлуатацію.

З огляду на викладене, Верховна Рада України закликає Палату представників та Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки 117-го скликання використати весь наявний інструментарій, передбачений американським законодавством, для цілковитого і не-зворотного зупинення будівництва газопрово-ду в рамках проекту «Північний потік-2» шляхом застосування блокуючих санкцій проти всіх учасників цього російського геополітичного проекту, у тому числі «Nord Stream AG».