Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Президент України Володимир Зеленський (справа наліво).

«Країна, яка прагне бути конкурентоспроможною в сучасному світі, має визнавати освіту і науку своїми стратегічними пріоритетами. Адже розвиток демократичного, успішного, активного суспільства, розвиток будь-яких сфер — чи то безпека, оборона, чи то економіка, чи завжди актуальна медицина, промисловість, IT чи АПК, все це неможливо без добре освічених, ерудованих, креативних наших громадян». На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час відкриття Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука».

Захід триватиме три дні, а вчорашню дискусію присвятили визначенню місця української освіти і науки у світовому вимірі та обговоренню світових тенденцій. Присутні шукали відповіді на питання: якими мають бути освіта та наука майбутнього та як на них впливають нові технології? Говорили про EdTech, цифровізацію, а також про створення університету для підготовки фахівців у галузі новітніх технологій.

«Сьогодні нашим пріоритетом є розвиток кожної ланки освіти — дошкільної, початкової, базової, профільної, професійно-технічної, вищої та освіти дорослих протягом всього життя, — зазначив Президент. — У кожній з них держава має забезпечити кілька ключових умов, необхідних для успіху. Перший — це інфраструктура. Починаючи від 2019 року в рамках програми «Велике будівництво» ми зробили понад 150 шкіл та 100 садочків по всій країні, а до кінця року в планах збільшити цю цифру до понад двохсот». Важливим напрямом роботи є забезпечення швидкісного Інтернету для шкіл та комфортних шкільних автобусів, реалізовуватимуть також державні програми з відродження професійно-технічної освіти та розбудови гуртожитків. «Якісна освітня інфраструктура — це сучасні аудиторії, спортивні майданчики, басейни, їдальні, лабораторії, умови проживання, об’єднані на основі головного принципу — доступний, безпечний, комфортний і безбар’єрний освітній простір», — нагадав Володимир Зеленський. Щоб все це працювало, педагоги мають бути висококваліфікованими і вмотивованими, тож Президент пообіцяв і надалі підвищувати зарплати освітянам та «боротись за українських вчених, забезпечувати науково-технічну базу для досліджень». Держава має заохочувати найуспішніших учнів та студентів, тож цьогоріч були запроваджені президентські стипендії для кращих учнів за результатами ЗНО, переможців всеукраїнських та міжнародних олімпіад, а також гранти Президента на навчання за кордоном.

Готувати фахівців, здатних комплексно відповідати на сучасні виклики, збираються у новому навчальному закладі (указ про його створення Президент підписав безпосередньо під час форуму). «В Україні буде створено Президентський університет — заклад вищої освіти, який готуватиме людей майбутнього, який збере найкращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть розв’язувати важливі державні завдання», — повідомив Володимир Зеленський. Виш готуватиме фахівців з інформаційної та кібербезпеки, зі штучного інтелекту, нанотенологій, аерокосмічних, енергетичних та біотехнологій. «Наша мета — це найкращі умови, найкращі викладачі, найкращі учні з усієї України, які будуть навчатись безплатно, а потім працювати і реалізовуватись в нашій державі на благо України», — додав Президент.

Практично всі напрями роботи нового навчального закладу будуть пов’язані із забезпеченням національної безпеки, наголосив Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Діяльність Президентського університету найближчим часом врегулюють окремим законопроектом. «Загальні питання вже пропрацьовано, — уточнив Руслан Стефанчук. — Що там буде закладено, окрім того, що ми будемо прописувати структуру? Мені здається, що важливо в ньому віднайти ще й роль інтелектуальної власності, її місце й роль в розвитку університетів і науки загалом. Важливо говорити врешті-решт про запровадження в Україні інтелектуальних трансферів. Для мене завжди було дивно: чому, коли прекрасний футболіст Андрій Шевченко переходить з одного клубу в інший, його клуб отримує трансферні кошти, а коли з України виїжджає дуже багато науковців, Україна як держава не захищає свій інтерес?». Крім того, «студенти і викладачі, які працюватимуть в університеті, мають отримувати рівні права інтелектуальної власності на створений ними продукт, адже так працює весь світ», — наголосив Руслан Стефанчук. «Переконаний, що в нас все вийде, адже українці — мегаінтелектуальна нація! Подивіться на пантеон інтелектуалів світу: великий відсоток — за українцями! Наше завдання — зберегти це і примножити, створити всі умови, щоб українці могли реалізуватися в нашій прекрасній державі».

Про законодавчі ініціативи в галузі освіти і науки на форумі розповів голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Зокрема, Верховна Рада підтримає наміри уряду спростити систему залучення іноземних фахівців до викладання в університетах і до роботи в наукових установах України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.