Під час спільного брифінгу з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, що відбулася 31 травня після засідання франко-німецької Ради міністрів, він повідомив, що провів переговори з президентами України та РФ і зміг домовитися про проведення зустрічі в «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ.

Еммануель Макрон зауважив, що не бачить «нічого кориснішого, ніж «нормандський формат», і вважає, що саме в його рамках слід продовжувати пошук рішень для врегулювання ситуації на сході України. «У таких питаннях потрібно дивитися, чи було можливо діяти більш ефективно», — сказав він.

Ангела Меркель, відповідаючи на запитання про можливий вплив подій у Білорусі на реалізацію «мінських домовленостей», зауважила, що врегулювання ситуації на Донбасі не залежить від подій у Білорусі, попри те, що домовленості називаються «мінськими». «Думаю, що «нормандський формат» не залежить від того, що відбувається в Білорусі. Ми засуджуємо найжорсткішим чином те, що Лукашенко робить зі своїм громадянським суспільством та опозицією, це у жодному разі не відповідає нашим стандартам», — сказала вона і додала, що «нормандський формат» має працювати надалі», повідомляє DW.

Еммануель Макрон поінформував, що під час франко-німецької Ради міністрів обговорювали не лише питання двосторонньої та європейської співпраці, а й зовнішньополітичні виклики, приділивши чимало часу подіям в Африці, яку він нещодавно відвідав з турне. Цікаво, що в інтерв’ю газеті Le Journal du Dimanche, говорячи про Центральноафриканську Республіку, Еммануель Макрон, зокрема, згадав і відомих уже всьому світу «вагнерівців». Він заявив, що нині «заручником групи Вагнера» став президент ЦАР Фостен-Аршанжа Туадера. «Вагнерівці» «захоплюють шахти і разом із ними політичну систему» країни, вони використовують антифранцузькі настрої в Центральноафриканській Республіці, вважає президент Франції. З ослабленням французького впливу в останні роки в країнах Африки зростає вплив інших країн, особливо Китаю, Росії та Туреччини, повідомляє «Радіо Свобода».