«Цього тижня під час позачергового засідання уряд затвердив два важливі документи: прогноз економічного і соціального розвитку України на 2022—2024 роки та Бюджетну декларацію на 2022—2024 роки. Ці документи визначають перспективу трьох років, у яких люди зможуть побачити, куди підуть їхні податки», — сказав під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Окреслюючи основні прогнозні бюджетні показники, глава уряду зазначив: дефіцит бюджету має скоротитися майже вдвічі та повернутися до планових трьох відсотків від ВВП уже з 2023 року. Державний борг планується зменшити до рівня, який не перевищуватиме 50 відсотків ВВП. «Це означає, що ми менше будемо витрачати на обслуговування боргів і більше — на медицину, оборону та освіту», — сказав прем’єр.

Зростання зарплат у наступні три роки очікується на рівні 8—10 відсотків на рік з урахуванням інфляції. Інфляція, у свою чергу, має повернутися до 5 відсотків у 2023 році, та у 2022 році становитиме 6,2 відсотка. Курс долара перебуватиме в коридорі 28—29 гривень. «Завдяки проведеним реформам уже у 2023 році ми можемо вийти на стійкий тренд зростання економіки фактично у 5 відсотків щороку», — переконаний Д. Шмигаль.

Також уряд затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення. За словами Д. Шмигаля, на-став час перейти до активного впровадження другого рівня пенсійної системи. За словами прем’єра, це передбачатиме зниження податків, які нині платять українці до бюджету, а натомість ці кошти будуть спрямовуватися на особисті пенсійні рахунки людей. Кошти з цих рахунків люди можуть отримувати після виходу на пенсію, вони будуть доповненням до державної солідарної пенсії.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів. Зокрема, відповідно до законопроекту «Про юстицію, дружню до дитини», кожній дитині з урахуванням віку та рівня розвитку гарантується право на отримання інформації про її права та обов’язки, на звернення до суду та суб’єктів юстиції щодо дітей безпосередньо або через представника чи законного представника, на оскарження рішень суб’єкта юстиції щодо дітей в адміністративному чи судовому порядку, на безоплатну правничу допомогу. «Минулого тижня уряд прийняв рішення щодо підвищення рівня державної підтримки при народженні чи усиновленні дитини. Цього тижня ми продовжуємо працювати у цьому напрямі, зо-крема, у вівторок під моїм головуванням було проведено нараду з питань захисту прав дітей, під час якої окреслено напрями по-кращення доступу до освітніх і медичних послуг та посилення соціального захисту дітей. А сьогодні підтримуємо законопроект про юстицію, дружню до дитини», — зазначив Д. Шмигаль.

У зв’язку з недостатньою пропозицією цукру на ринку уряд пропонує ухвалити законопроект «Про встановлення тарифної квоти на ввезення на митну територію України цукру білого». На думку уряду, одним із заходів, який стримуватиме цінові коливання, слугуватиме встановлення тарифної квоти на ввезення 120 тисяч тонн цукру з нульовою ввізною митною ставкою.

Ще один підтриманий урядом законопроект — про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів — розроблено на виконання Угоди про асоціацію з ЄС.