Цими вихідними стало відомо, що до України втік білоруський політолог Артем Шрайбман. Як розповів він у Телеграм, рішення залишити Білорусь було ухвалено після того, як колишній редактор Tелеграм-каналу Nexta Роман Протасевич згадав Шрайбмана в інтерв’ю білоруському державному телеканалу ОНТ як учасника чату, де нібито координували організацію протестів у Білорусі.

«Іронічно вийшло, — написав Артем Шрайбман. — Уранці 3 червня виходить випуск проекту «Редакція», який завершується моїми словами про те, що я не відчуваю прямої загрози і тому не їду з Білорусі, а вже ввечері я поспіхом збираю речі та вибираюся з країни». Виданню «Наша Нiва» політолог уточнив, що діставався України обхідними шляхами. «Як саме — не скажу, може, знадобиться комусь ще», — зазначив він і пояснив: «Я тут, тому що ризики перебування в Білорусі значно зросли після звинувачень, висловлених в інтерв’ю Протасевича: що я нібито координував акції протесту, консультував активістів і канали, що і як робити тощо. Але що я можу сказати на-
справді: Протасевич сильно перебільшив ступінь мого впливу». Водночас політолог зауважив, що йому «важко образитися» на Протасевича. «Ми можемо лише здогадуватися, які умови для нього були встановлені», — сказав Шрайбман.

У ці вихідні про переїзд до України написав у Фейсбуці й колишній депутат Держдуми РФ, опозиційний політик Дмитро Гудков. «Кілька близьких джерел з оточення адміністрації президента повідомили, що якщо я не покину країну, фейкову кримінальну справу буде продовжено аж до мого арешту. Якщо залишуся, дано санкцію розв’язати питання Гудкова «будь-яким способом», — пояснив він.

Нагадаємо, що минулого тижня співробітники правоохоронних органів РФ прийшли з обшуком до колишнього депутата на його дачу під Коломною. Проти опозиційного політика порушено кримінальну справу про заподіяння особливо великої майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Йдеться про несплату боргу за договором оренди нежитлового приміщення у 2015—2017 рр. За словами Гудкова, висмоктана з пальця справа має на меті не допустити його на вибори і «видавити з країни як мінімум до дня голосування». «Сподіваюся, що з моїм від’їздом завзятість жандармів знизиться», — написав він.