20 червня мають розпочатися роботи з укладання труб по дну Балтійського моря. Водночас данська Апеляційна комісія з питань довкілля та продовольства відправила на повторний розгляд екологічний дозвіл на будівництво Baltic Pipe до Данського агентства з охорони довкілля. Останнє має провести додаткові дослідження і з’ясувати, чи не зашкодить будівництво місцевій фауні.

Данський Energinet, сповіщаючи свого польського партнера по проекту — АТ Gaz-System, не приховує, що для нього таке рішення було несподіванкою. У спеціальному комюніке повідомляється, що в отриманому в 2019 році дозволі зазначалося, що інвестори мають проводити роботи «щодо забезпечення умов життя для деяких видів тварин». Однак Апеляційна комісія, посилаючись на Директиву ЄС «Про збереження природних оселищ та видів природної фауни й флори», твердить, що весь комплекс заходів у цій сфері має бути окреслений до початку будівництва.

В АТ Gaz-System заявляють, що інвестиція не перебуває під загрозою: в його зоні відповідальності роботи ведуться за графіком.

Коментуючи справу, представник МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що відкликання дозволу стосується виключно данського відрізка газопроводу, натомість на решті ділянок роботи тривають безперебійно. Водночас П. Яблонський підкреслив: «роботи на данському відтинку будуть призупинені тимчасово, до моменту виконання інвестором юридично-екологічних вимог».

Водночас польські експерти закликають не поширювати фейкових інформацій про зупинку будівництва газогону. Вони роз’яснюють, що рішення данського органу стосується зведення сухопутної частини ГТС в Данії, а не прокладення трубопроводу по дну моря. Кілька десятків відсотків газогону з данського боку вже прокладено, тендери проведені, фірми постачають труби й викуповують ділянки під їх прокладення. Водночас вони об’єктивно попереджають, що рішення апеляційної інстанції може вплинути на здачу в експлуатацію інвестиції в цілому. Сухопутну частину планували завершити в березні—квітні 2021 року, однак здати газогін вчасно не вийшло. Нині інвестори побоюються, що всю екологічну процедуру доведеться проходити від самого початку. Тоді ця справа може тривати до року.

Довідково

Договір щодо Baltic Pipe набув чинності восени 2018 року. Його інвесторами є польський Gaz-System і данський Energinet. Проект складається з п’яти елементів: 1) з’єднання норвезької системи на Північному морі з данською системою, 2) розбудова шляху транспортування через територію Данії, 3) будівництво компресорної станції на данському острові Зеландія, 4) прокладення газогону по дну моря (275 км) з Данії до Польщі з приймальним терміналом в Польщі, 5) розбудова польської ГТС. Планована дата здачі в експлуатацію — 1 жовтня 2022 р. Пропускна спроможність — 10 млрд куб. м природного  газу з родовищ на норвезькому шельфі.