У підсумковій декларації лідери «висловили рішучість продовжувати підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності Східних партнерів ЄС та підтримувати Україну, Грузію і Молдову на шляху реформ». Щодо захисту демократії, то головними загрозами для неї було названо Китай і Росію. Однак експерти звернули увагу, що формулювання стосовно Китаю менш жорстке, ніж стосовно РФ. Зокрема, учасники саміту домовилися координувати дії в підходах до Китаю, повідомляє DW.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запевнила під час прес-конференції, що в Євросоюзі хочуть співпрацювати з КНР, зокрема в кліматичних питаннях. Однак, «коли йдеться про права людини та людську гідність, ми є системними суперниками», — наголосила дипломат.

Тим часом Кремль закликали припинити переслідувати громадянське суспільство, опозицію та незалежні ЗМІ й дозволити іноземним дипломатам працювати в Росії безпечно.

«Ми єдині в нашому принциповому підході до Росії та готові рішуче реагувати на повторювану схему негативної поведінки та шкідливих дій, які Росія має виправити, аби запобігти подальшому погіршенню відносин», — йдеться у декларації.

Згадали в документі і Білорусь, пообіцявши Олександру Лукашенку наслідки за дії його режиму. «ЄС і США підтримують народ Білорусі та його прагнення до захисту прав людини і демократії. Ми рішуче налаштовані притягнути режим Лукашенка до відповідальності за посилення наступу на права людини і фундаментальні свободи та за те, що він поставив під загрозу безпеку польотів, вдавшись до безпрецедентної і неприйнятної зміни курсу європейського пасажирського літака під надуманим приводом з метою арешту журналіста — в рамках продовження наступу на інакодумців та свободу преси», — зазначають у комюніке.

До речі, вчора посли країн Євросоюзу затвердили рішення накласти заборону на отримання віз та заморожування активів для 78 осіб і 7 організацій, відповідальних за репресії в Білорусі та примусову посадку літака Ryanair.

Під час прес-конференції Урсула фон дер Ляєн заявила, що необхідно чітко реагувати на порушення міжнародного права, прав людини в Росії, протистояти спробам Росії підірвати єдність ЄС. Про таку позицію Європейського Союзу було повідомлено президенту США Джозефу Байдену напередодні його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Цікаво, що й підсумкова прес-конференція відбувалася без участі президента США. Графік Джо Байдена під час візиту до Європи можна назвати більш ніж щільним. Протягом 11—16 червня він узяв участь у чотирьох самітах: «Великої сімки», НАТО, ЄС—США і вчора з Володимиром Путіним.

«Ви не втомилися бачити мене?» — запитав  Байден у вівторок у президента Європейської Ради Шарля Мішеля та очільниці ЄК Урсули фон дер Ляєн. Проте європейські лідери запевнили, що навпаки — раді вітати президента США в Європі. «Ви повернулися до Брюсселя, а Америка повернулася на глобальну сцену. Це чудова новина», — зауважив Шарль Мішель. Джо Байден також підтвердив: «Америка повернулася (…) Це надзвичайною мірою відповідає інтересам Америки — мати чудові відносини з НАТО та з ЄС. Я дотримуюся дуже відмінних поглядів від мого попередника (Дональда Трампа. — Ред.)», цитує DW.

Однак попри важливість і насиченість попередніх самітів, найбільше уваги було прикуто до вчорашнього — з Володимиром Путіним. Пропозицію зустрітися президент РФ отримав, підтягнувши найбільшу з 2014 року кількість військ до кордонів України. Тож цілком логічно, що однією з тем перемовин є українське питання. Російська опозиція висловлювала сподівання, що Байден замовить слово за російських політв’язнів. Білоруська опозиція мріяла про те саме. 
Сам президент США після прибуття до Великої Британії 10 червня повідомив, що Сполучені Штати не шукають конфлікту з РФ, «проте дадуть рішучу відповідь, якщо Росія своїми діями буде заподіювати нам шкоду». «Я повідомлю (Путіну. — Ред.), що порушення суверенітету демократичних країн не залишаться без наслідків. Це стосується подій в США, Європі, інших частинах світу», — сказав він.

Чіткі повідомлення щодо можливих тем перемовин находили і під час самітів. Так, речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив в ефірі «Первого канала», що в Кремлі почули, «що гіпотетично президент Байден допустив можливість вступу України в НАТО». «Раніше таких заяв не робилося. Звичайно, в Москві ми звернули на неї увагу», — сказав Пєсков.

Переговори в Женеві розпочалися учора о 14-й годині за київським часом. У Білому домі попередили, що сторони орієнтуються на чотири-п’ять годин перемовин без запланованих перерв чи формального обіду, тому президенти «не розділять трапезу». За результатами саміту російський лідер проведе власну прес-конференцію, а пізніше американський — свою, інформував «Голос Америки». Тож коли верстався номер, як пройшов саміт і з якими домовленостями завершився, відомо не було.