«Україна — в 1/4 фіналу Євро-2020! Це великий успіх нашої збірної та тренерського штабу. Вітаю із цим успіхом та дякую гравцям і їхнім тренерам за цю перемогу! Такі події мотивують та об’єднують країну, яка всім серцем уболіває за нашу команду. Вперед — до нових перемог!», — сказав глава уряду.

Перейшовши до розгляду винесених на обговорення питань, Д. Шмигаль повідомив, що станом на середу вже відкрито понад 130 центрів вакцинації, тоді як ще два тижні тому працювало приблизно 50. «Водночас Україна завершує підготовку до впровадження так званих «ковід-сертифікатів». Український документ повністю відповідатиме вимогам Єврокомісії і його можна буде згенерувати у застосунку чи на порталі «Дія». У перспективі документ також можна буде отримати в сімейного лікаря», — повідомив прем’єр, нагадавши, що уряд вже ухвалив постанову, яка визначає порядок використання таких сертифікатів. «Усе готово до запуску документів, і з 1 липня почнеться їх бета-тестування у додатку «Дія», — зазначив він, додавши, що зараз завершується аудит нашого електронного сертифіката Єврокомісією. У зв’язку з цим прем’єр доручив віце-прем’єр-міністру з питань євроінтеграції Ользі Стефанішиній активізувати роботу щодо завершення цього аудиту та підписання відповідної угоди з Єврокомісією, щоб українці мали можливість безперешкодно подорожувати світом.

Також уряд розраховує на якнайшвидше підписання авіаційної угоди з Євросоюзом. «Це один із п’яти безвізів, які ми плануємо підписати з ЄС у найближчі роки. Авіаційний безвіз у нас йде разом із промисловим, митним, цифровим та енергетичним безвізами», — повідомив Д. Шмигаль, висловивши сподівання, що Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС буде підписано уже цієї осені.

Коментуючи старт із 1 липня ринку сільськогосподарської землі, прем’єр висловив думку, що українці нарешті стануть справжніми господарями своєї землі, бо зможуть не просто нею володіти, але й вільно розпоряджатися. «Це те, що закріплено у Конституції, але фактично було неможливо у попередні роки через дію мораторію. Немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на запровадження цивілізованого ринку землі. З 1 липня його не буде і в Україні», — сказав глава уряду.

Наголосивши на тому, що землевласники зможуть вільно розпоряджатися своїм майном, прем’єр зауважив, що водночас діятиме механізм переважного права на придбання ділянки, яку орендують аграрії. Крім того, земельна реформа передбачає створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. «Кредит зможуть отримати навіть малі фермери, які обробляють землі до 500 гектарів та які не мають кредитної історії», — сказав 
Д. Шмигаль.

Також 1 липня відбудеться чергове збільшення прожиткового мінімуму. Оскільки до нього наразі прив’язано чимало інших виплат, то збільшаться й виплати з безробіття, вагітним жінкам та одиноким матерям.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до парламенту законопроект про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022—2026 роки. На сьогодні централізованим водопостачанням забезпечено 99,1 відсотка міст, 89,8 відсотка селищ міського типу та 30,1 відсотка сіл. Проте загалом тільки 69 відсотків населення мають доступ до систем цент-ралізованого водопостачання, а 47,8 відсотка — до систем централізованого водовідведення. Крім того, подача води за графіком та використання привізної води здійснюються у дев’яти областях України, а це майже 270 тисяч осіб. За програмою для розв’язання наявних проблем планується реалізувати 1747 проектів, які, зокрема, стосуються будівництва та реконструкції 290 водозабірних споруд, запуску 79 станцій доочищення питної води, забезпечення сучасним оснащенням п’яти лабораторій контролю якості питної води та стічних вод.

Фото з сайту kmu.gov.ua