На знімку (зліва направо): Ірина Куманецька, Гліб Ізотов, Артем Захаренко, Дар’я Гресь.

Ірина Куманецька, Гліб Ізотов та Ігор Костюк отримали по 200 балів на тестуванні з математики під час основної сесії ЗНО. Усі вони — випускники Київського політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» м. Києва. Про це повідомили «Голосу України» в навчальному закладі. Ще двоє вчорашніх ліцеїстів — Дар’я Греcь та Артем Захаренко — цьогоріч отримали найвищу оцінку на ЗНО з історії та фізики.

Остаточні підсумки ЗНО підіб’ють у серпні, а за попередніми загалом 528 учасників основної сесії отримали 200-бальний результат (торік таких було 447). Як розповів на прес-конференції міністр освіти Сергій Шкарлет, один з них отримав по 200 балів на трьох іспитах, 27 — на двох і 500 вступників — на одному з іспитів. Міністр уточнив, що у цьому сезоні окремо рахували учасників, які набрали 200 балів тільки за субтестом — атестаційним завданням з української мови, без літератури. Таких відмінників було 22, тож загалом 550 абітурієнтів отримали з різних дисциплін максимальний бал.

Раніше попередні підсумки ЗНО на своїй Фейсбук-сторінці оприлюднила заступниця міністра Любомира Мандзій. За її даними, з математики найвищу оцінку отримали 137 учасників ЗНО, з фізики — 28, а з хімії — 17. З української мови та літератури таких було 5, з української мови — 28, з історії України — 23, з англійської — 210, з іспанської — 2, з біології — 114, з географії — 10. Цифри можуть бути скориговані після розгляду апеляцій, але загальну тенденцію вже можна простежити.

Невдоволені результатами ЗНО нарікають на погіршення якості навчання через вимушену «дистанційну», проте частині вступників продиктований пандемією формат занять пішов лише на користь.

«З’явилося більше часу для підготовки до ЗНО, нас розвантажили за рахунок другорядних предметів, більше готувалися до фізики та української. Під час карантину в ліцеї були повноцінні уроки математики через зум», — розповідає Ірина Куманецька. Вона — призерка міських етапів Всеукраїнських предметних олімпіад з математики, географії, інформаційних технологій, переможниця міського етапу конкурсу-захисту МАН відділення математики минулого та цього навчальних років. Дівчині непросто відповісти на запитання «що було найскладніше під час ЗНО з математики?», адже на олімпіадах вона з легкістю розв’язувала й складніші задачі. «Мені здається, що на ЗНО найчастіше виникають проблеми з геометрією (стереометрією з відкритої частини тесту) і рівнянням з параметром, хоча параметр цього року був досить нескладним і розв’язувався простіше, ніж в деяких завданнях ЗНО минулих років», — каже моя співрозмовниця.

Раніше дівчина мешкала з родиною у Запоріжжі. Першим успіхам на олімпіадах вона завдячує запорізькому математичному гуртку та вчителю Феліксу Доніну. В столичному ліцеї 11-класники мали по вісім уроків математики на тиждень під керівництвом вчителя Наталії Ілюхіної. Цьогорічні 200 балів вона «виставила» своїй учениці одразу після того, як Ірина принесла чернетку своєї сертифікаційної роботи після ЗНО. Тож результат був очікуваним.

Ірина планує вступати в КПІ на факультет інформаційно-обчислювальної техніки та в подальшому — працювати в айті-галузі. Цікаво, що успіхами в математиці нині тішить батьків і її молодший братик, який закінчив четвертий клас політехнічного ліцею.