Про це йдеться у проекті постанови «Про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії», який підписали понад 80 народних депутатів з різних фракцій, зокрема, Оксана Савчук (позафракційна), Олег Синютка («ЄС»), Ігор Гузь (група «За майбутнє»), Роман Лозинський («Голос»), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Олександр Корнієнко («СН») та Павло Бакунець («Довіра»).

80 років з часу створення перших бойових загонів УПА, яка вела збройну боротьбу за державну незалежність України проти окупаційних режимів, ми відзначатимемо 14 жовтня 2022 року.

«Враховуючи роль Української Повстанської Армії та її вояків в історії боротьби за відновлення незалежності України у ХХ столітті, яка завершилася у 1991 році прийняттям Акта проголошення незалежності України, з метою визнання історичного значення боротьби Української Повстанської Армії та вшанування військової звитяги, необхідно на гідному рівні провести заходи з відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії, залучивши до цього уряд, Верховну Раду, місцеві органи самоврядування, громадсько-політичні організації та громадянське суспільство, школи та вищі навчальні заклади. Дуже важлива також інформаційна робота з проведення паралелей між боротьбою УПА та сучасним етапом російсько-української війни», — наголошується в пояснювальній записці до проекту постанови.

Тож, враховуючи вищезазначене, авторський колектив наголошує на необхідності ухвалення документа, яким Президенту пропонується надати звання Героя України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути це звання Степану Бандері і Роману Шухевичу. Крім того, відповідно до документа, Кабмін має створити організаційний комітет з розробки, затвердження та забезпечення виконання плану заходів з відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

Проект також містить рекомендації Державному комітету телебачення і радіомовлення щодо організації тематичних теле- і радіопередач та забезпечення висвітлення в ЗМІ заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 80-річчя створення УПА. Водночас органам місцевого самоврядування рекомендується забезпечити увічнення пам’яті про боротьбу УПА за незалежність України та про борців за незалежність України у ХХ столітті.