Уряд працює над тим, щоб збалансувати ринок електричної енергії, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів. Нині триває активна підготовка до опалювального сезону. Але цього року процес відбувається за дещо інших умов. Відтепер тарифи на тепло та гарячу воду повністю встановлюють місцеві органи влади. Це важлива частина реформи децентралізації, вважає Прем’єр-міністр, адже такі зміни підштовхують місцевих керівників не закривати очі на неефективність комунальних підприємств.

Традиційно на початку урядового засідання говорили про ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції. В Україні відкрито вже майже 290 місць, де можна вакцинуватися від COVID-19, повідомив Д. Шмигаль. Динаміка кількості щеплень, за його словами, збільшується від тижня до тижня. «Все більше українців вакцинуються і розуміють, що це найкращий спосіб захистити себе, своїх рідних та близьких від госпіталізації та важких наслідків хвороби», — наголосив глава уряду. Кабмін готовий внести суттєві зміни до Національного плану вакцинації. А останні домовленості дозволяють говорити про те, що до кінця року Україна отримає більш як 47 мільйонів доз вакцин від різних виробників. Зокрема, за кошти державного бюджету до кінця року мають намір закупити 20 мільйонів доз від компанії Pfizer. Її має вистачити для повної вакцинації дорослого населення вже в 2021 році. «Це першочергове завдання на цей рік перед Міністерством охорони здоров’я», — акцентував Д. Шмигаль. Він також повідомив, що уряд готується до хвилі поширення мутованого штаму коронавірусу «Дельта». Для цього чиновники щоденно працюють над покращенням нашої медичної системи і над тим, щоб мінімізувати поширення вірусу від людей, які приїжджають за-за кордону. Зокрема, в карантинну постанову в частині перетину кордону держави та правил режиму самоізоляції вже готові внести зміни.

За словами Д. Шмигаля, на порядку денному уряду стоїть два питання, які сприяють розвитку партнерських стосунків між державою та бізнесом. На розгляд Верховної Ради вже готові відправити два законопроекти про основні засади державного нагляду та про посилення адміністративної відповідальності осіб державного нагляду. Основні новації цих документів — це зміна підходу від репресивного (покарання та накладення штрафів) до формування превентивної та ризик-орієнтованої системи. За словами очільника уряду, це означатиме, що збільшується відповідальність за неправомірні дії з боку працівників органів державного нагляду. Водночас робиться акцент на аудит та діалог з бізнесом, що дає змогу усунути наявні порушення. Крім того, передбачається більш активне залучення громадськості до цього процесу, а також уніфікація процедури оскарження рішень органів держнагляду. Документи містять багато різних уточнень та новацій. Їх посил — держава зацікавлена максимально спростити умови для ведення бізнесу. Саме тому відбувається реформа і правоохоронних органів, і фіскальних органів, і органів державного нагляду. «Це робиться для того, щоб не виникали ситуації з абсурдними штрафами та надуманими підставами для блокування роботи підприємств», — акцентував Д. Шмигаль.

Постійно у полі зору уряду — проекти, пов’язані із розбудовою інфраструктури. Один із напрямів — реалізація спільних ініціатив із польськими партнерами із розбудови прикордонної інфраструктури.

Між Україною та Польщею укладено угоду на суму 100 мільйонів євро, повідомив глава уряду. Зокрема, йдеться про інвестиції у будівництво доріг на підходах до шести пунктів пропуску, та облаштування таких пунктів. Ще один проект — завершення будівництва Дарницького моста та відповідних транспортних розв’язок у столиці. Тендер на будівництво вже оголошено, торги відбудуться в середині серпня. А уряд на своєму засіданні затвердив порядок використання коштів, передбачених в державному бюджеті на добудову мостового переходу. На цю програму закладено 500 мільйонів гривень.

Фото з сайту kmu.gov.ua.