Народні депутати групи «Довіра» у співавторстві з 17 колегами з різних фракцій та груп зареєстрували законопроект, який надасть можливість передавати для забезпечення потреб Збройних Сил України майно закладів освіти, що не використовується для освітніх потреб та перебуває у занедбаному стані.

За словами авторів проекту Лариси Білозір та Миколи Кучера, таке рішення допоможе військовим підрозділам, які повертаються на місця дислокації, розміщуватися на єдиній базі, а не у віддалених місцях, що не кращим чином впливає на підготовку наших військових до майбутнього несіння служби.

У разі підтримки в залі Верховної Ради України буде вирішено болюче питання для військовослужбовців, які, часто повертаючись на тимчасову дислокацію в регіони зі сходу, змушені розпорошуватись по різних об’єктах, через брак приміщень, гуртожитків, полігонів для розташування військової техніки.

Водночас є багато об’єктів, зокрема філій університетів у регіонах, які закриті, а їх приміщення простоюють роками без використання і руйнуються!

Як приклад. Микола Кучер звертався вже до трьох прем’єрів, в тому числі, і до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щодо можливості передачі територій та майна Вінницького національного аграрного університету, що у смт Брацлав, підрозділам забезпечення та бойовим підрозділам 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

Адже коли підрозділи 59-ї бригади повертаються з районів проведення Операції об’єднаних сил до місць постійної дислокації, то часто вимушені розміщуватись на відстані понад 200 км один від одного.

«На всі численні наші звернення ми отримували відписки, що це суперечить законам України. Мовляв, майно національних університетів не може використовуватися для інших потреб, окрім освітніх. Але нині законодавство не враховує, що університети, на жаль, скорочують свої філії, як це сталося, наприклад, у Брацлавській селищній територіальній громаді. І по теорії «розбитих вікон», це майно не просто втрачається, а і нищиться! У Брацлаві залишилася прекрасна база, гуртожиток, територія, де могли б дислокуватися наші військові. Маю надію, що нам разом вдасться звершити цю трирічну епопею оббивання порогів міністерств», — зазначила народний депутат Лариса Білозір.

Вл. інф.